Financiering Opleidingskosten: Wat is jouw deal?

ben naar Canada gegaan, baan gezocht en hoop voor $800.- per maand binnen 4 jaar mn CPL ME/IR te hebben..zonder een euro of dollar schuld!!;)
 
ja leuk, en dan mag je alleen in canada vliegen. Als je daar blijft wonen dan ok, heb je ambities terug in Europa, ook ok, maar dan moet je nog ff door werken voor de rest.
 
ok kom tie dan:

ABN AMRO
65.000 euro, om de gaten te dichten bij mijn pa
Zekerheid inkomen en vaste aanstelling maatschappij
rente 4,15 nominaal 5jaar vast (ivm concurrerende offerte ergens anders...)
verzekeringen: LOL en kapitaal/risico-verzekering die ik toch al had.

Cheers,
M.
 
mag ik een pm met daarin info over concurrentie? alvast bedankt!

(posten mag ook, maar als er een reden is om dat niet te doen is dat te begrijpen)
 
- De bank/geldverstrekker ABN AMRO

- Het totaalbedrag wat je leent 85.000, en dan nog 15.000 voor de eerste 2 jaar rente

- Looptijd van de lening 15 jaar

- De rentevasteperiode uhh...

- De rente (als percentage) ik denk 4,3%, en over de rente die ik leen 5,5%

- Verplichte verzekeringen en kosten daarvan levensverzekering & loss of liscence... kosten? 500 euries per jaar...

- Borgstelling (ouders? huis?) mijn vader

- Aflossingsverplichting (vanaf wanneer en hoeveel?) :confused:

- Afsluitprovisie en andere afsluitkosten :confused:


hey...
van de bankzaken weet ik niet zoveel af, want ik heb me er eerlijk gezegd niet in verdiept... heb er niet echt verstand van en ben erg blij dat mn vader t allemaal heeft uitgezocht, en hij heeft ook het rentepercentage nog wat kunnen verlagen dan wat de bank vroeg!!
nu tijdens mn opleiding heb ik alleen geld nodig voor mn levensonderhoud (woning is inbegrepen!) en kleren!! Daar helpt mn moeder me mee, ben dus echt supergelukkig dat ik zo door mn ouders wordt geholpen! :)
 
hey,

ja mn vader staat wel garant voor me idd en heeft ook meegetekend...
we hebben t trouwens niet bij andere banken geshopt, wilde wel bij rabobank, maar die deed t niet meer...

maar ik ben wel tevreden met mn deal... er zijn mensen die het slechter kunnen treffen!
 
Hier nog even een vervolg op mijn initiele positieve post over mijn deal met de ABN. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben er in deze post niet op uit om ze een slechte naam te bezorgen, ik probeer slechts een objectief verslag uit te brengen van hetgene wat mij overkomen is de afgelopen twee weken en mijn mening flink heeft veranderd.

Ongeveer twee weken geleden ontving ik een telefoontje van mijn account manager die mij meedeelde dat ik, bovenop het in te lossen bedrag, wat contractueel vastgelegd is, nog 1510 euro extra verschuldigd ben. Dit bedrag is tot stand gekomen doordat de contractbespreking en de datum waarop het contract inging, niet overeem kwam met de datum waarop afgesproken was dat ik zou beginnen met inlossen.

Ik had bij de ABN een rekening lopen waaruit mijn opleiding gefinancierd werd en daarnaast nog een zakgeldrekening. Deze zakgeldrekening zou, zoals in het contract is vastgelegd, opgeteld worden bij de in totaal in te lossen hoofdsom, zodat er een groot totaal bedrag zou ontstaan. Afgesproken was om te beginnen met inlossen op 1 november. De bank was echter vergeten dat er over de rekening courant nog een aanzienlijke debetrente moest worden betaald, de eerdergenoemde 1510 euro. Dit bedrag had verrekend moeten worden met de uiteindelijke hoofdsom, maar dat is niet gebeurd.

Het inlossen van mijn schuld gaat op de volgende manier: De voorgenoemde rekening courant, waarvan de debetstand bij de hoofdsom zou worden opgesteld is blijven bestaan. Ik zou maandelijk mijn verschuldigde inlossingsbedrag en bijbehorende rente op die rekening overschrijven, waarna de ABN het zou afschrijven. Ongeveer twee weken geleden viel er echter een brief op de deurmat dat er een debetstand aanwezig is. Alhoewel ik elke maand netjes aan mijn verplichting had voldaan door het verschuldigde bedrag en de bijbehorende rente tijdig over te maken, zodat het voor de 1ste dag van de maand, de dag waarop de ABN af zou schrijven, aanwezig is.

Naar aanleiding van deze brief heb ik de ABN gebeld en gevraagd hoe het mogelijk is dat ik debet sta terwijl ik elke maand netjes iets meer dan het verchuldigde bedrag had ovegemaakt en er dus een credit stand op de rekening aanwezig zou moeten zijn. Hierop werd eerst geen eenduidig antwoord gegeven omdat de Bank zelf ook niet precies wist hoe dit probleem ontstaan was. Na verschillende telefoontjes van mijn kant, omdat de belofte om terug te bellen keer op keer niet werd nagekomen, bleek dat het hier ging om een bedrag wat ontstaan was doordat de rente die ik nog verschuldigd was over mijn rekening courant niet verrekend was met de hoofdsom.

Nou is het volgens mij zo, dat als ik met de ABN overeen ben gekomen een x bedrag in te lossen, zij daar niet zomaar 1510 euro bij op kunnen tellen omdat ze vergeten zijn een in principe verschuldigd rentebedrag te verrekenen. Ik heb dan ook gezegd dat ik niet van plan ben te betalen aangezien het een fout is van hun kant.

Mij werd vervolgens de vraag gesteld of ik dan wel voor een hoofdsom van 1510 euro meer had getekend in oktober als ik het gewoon geweten had. Ja natuurlijk is daarop mijn antwoord, omdat ik weet dat ik het bedrag in principe gewoon verschuldigd ben. Nu jullie dit bedrag echter over het hoofd hebben gezien en ik inmiddels getekend heb voor een ander bedrag, ben ik niet van plan het alsnog op te hoesten. Dit omdat ik het niet kan betalen, wil betalen en van mening ben als jullie een fout maken jullie daar zelf ook de consequenties voor moeten dragen. Het kan toch zeker niet zo zijn dat een klant mag opdraaien voor een fout van de bank zelf.......

Ben erg benieuwd wat jullie hier van denken. Verder ook nieuwsgierig of iemand misschien weet op wat voor manier ik legaal advies in zou kunnen winnen mocht het zo ver komen.

Alvast erg bedankt voor jullie tijd en reacties!
 
Als je ze er van kan overtuigen dat je niet van plan bent ook maar iets te gaan betalen... mooi, zo hoort het ook.

Maar..... het zou me ook niets verbazen als ze toch gerechtelijke stappen gaan nemen. Op het moment dat je brieven gaat binnen krijgen van advocaten, is het verstandig om toch maar een schikking voor te stellen, bijvoorbeeld 50 - 50.

Mocht je er van overtuigd zijn dat je het bedrag (uit principe) niet gaat betalen, houdt dan rekening met een wat langere, slepende rechtzaak, waarbij je eerst moet opdraaien voor de kosten van een advocaat. Wanneer je in het gelijk wordt gesteld heb je grote kans dat de kosten door de ABN betaald moeten worden. Verlies je daarin tegen...... ben je en de 1510 euro kwijt, je advocaatkosten en ook nog de griffiekosten.

Uiteindelijk komt het dus allemaal neer op wie de langste adem heeft (of het hardste bluft).

Groet.
 
M.b.t. looptijd en rentepercentage, als de verwachting is dat de rente gaat stijgen zullen de rentepercentages voor langere looptijden hoger zijn dan die voor kortere looptijden, hierdoor dek je jezelf in.
Als de verwachting is dat ze gaan dalen zijn de percentages voor langere looptijden lager dan die voor kortere. Dit is een manier van de banken om voor zichzelf het risico te beperken.
 
Momenteel heeft de ABN het volgende standpunt:

"Ja er is een fout gemaakt, maar aangezien je het geld toch wel had betaald als we die fout niet hadden gemaakt mag je het nu alsnog doen" Het ach doe toch niet zo flauw principe dus.

Ze bieden me aan om 2000 euro rood te mogen staan op de eerder genoemde rekening courant, tegen hetzelfde rentepercentage als mijn middenlange lening.

Hier werd dus waarschijnlijk gedacht dat ik niet helemaal wakker ben aangezien mijn middenlange lening voor 15 jaar vast staat en ik hier dus meer rente zou gaan betalen dan als ik gewoon de dagrente zou gebruiken.

Heb ze nu maar netjes gevraagd of ze het hele probleem op papier willen zetten en dan ook direct willen vermelden hoe het probleem ontstaan is. Hier waren ze niet zo happig op omdat ze zelf wel doorhebben denk ik dat zodra ze zwart op wit aangeven dat het hun fout is ik een stok heb om mee te slaan en daar had mevrouw weinig zin in :)

The story....or tragedy continues...
 
fokkerkoning! said:
M.b.t. looptijd en rentepercentage, als de verwachting is dat de rente gaat stijgen zullen de rentepercentages voor langere looptijden hoger zijn dan die voor kortere looptijden, hierdoor dek je jezelf in.
Als de verwachting is dat ze gaan dalen zijn de percentages voor langere looptijden lager dan die voor kortere. Dit is een manier van de banken om voor zichzelf het risico te beperken.

Ja, dat zou erg fijn zijn -- als het waar was! Langere looptijd = meer risico voor de bank. Meer risico voor de bank = meer betalen.

Ik ben nog NOOIT een bank tegengekomen die publiekelijk durfde te zeggen dat ze verwachten dat de rente zakt en dat nog actief uitdragen door de lange rentes LAGER te maken dan de korte.

Heb je wel eens de rentevisies gelezen op hypotheeksites? De experts van de verschillende banken spreken elkaar vaak genoeg tegen, zelfs loodrecht op elkaar. Dus volgens je redenatie zou het volgende kunnen voorkomen:

Rabobank: 1jr @ 3%; 5jr @ 3,6%; 10jr @ 4,2%
ABN Amro: 1jr @ 3%; 5jr @ 2,6%; 10jr @ 2,3%

De experts van Rabo denken dat de rente stijgt, de experts van ABN denken dat-ie daalt.

De grap is dat rente over 5 jaar nauwelijks te voorspellen is, laat staan voor langere looptijden (10, 15, 20+ jaar). Nieuwe presidenten in de USA, nieuwe situaties, inflatie, olie, economieen, ziektes, oorlogen, technologieen?

Langere looptijden hebben hogere rentepercentages dan kortere.
 
Jij hebt zwart op wit staan wat je zou gaan afbetalen, met handtekening en al. Als zij daar verandering in willen brengen doen ze dat ook maar zwart op wit.
Jij hebt tot nu toe nog nooit op papier ingestemd om dat bedrag te betalen.
En moeten ze niet kunnen aantonen dat het gerelateerd is aan het contract dat jij al hebt getekend? Anders kunnen ze sowieso van alles gaan verzinnen om geld bij mensen los te krijgen. Dus hoe dan ook moet het op papier komen te staan.

Trouwens denk ik niet dat ze er een zaak van zullen maken. Ze weten dat ze in het nadeel zijn, het is hun fout. De kosten voor zo'n zaak gaan dan al veel hoger oplopen dan het bedrag dat ze vragen.

Ik vind dat je vol in je recht staat om te weigeren te betalen.
Zij zijn de specialisten in die zaken en niet jij. Als zij dus een fout maken, had de ABN maar beter personeel moeten aannemen! :p:
 
langere looptijd met lagere rente heet trouwens recessie, dus dat zal een bank nooit propageren omdat dan iedereen wacht tot het geld goedkoper wordt vandaar.
 
Ik hoor hier eigelijk alleen maar mensen over de ABN praten. Is hier een reden voor, is deze bank in vergelijking tot andere banken zoveel beter (lees goedkoper) als het op leningen aankomt? En hoe zit het met de borgstelling, ik zie dat de een dit wel heeft en de ander niet, terwijl de leningen toch allemaal bij de ABN zijn afgesloten. Mijn ouders willen namelijk absoluut niet borg staan, dus weet iemand naar welke bank ik dan het beste zou kunnen gaan/die hier het soepelst mee is?
 
Sommige scholen in Nederland werken met een Garantiefonds dat borg kan staan voor jouw lening. Misschien dat dit ook het geval is bij diegenen die 'geen borgstellen hebben'. De KLM Flight Acadamy is een van die scholen die met een Garantiefonds werken. Verder denk ik dat het heel weinig uitmaakt naar welke bank je gaat. Als jij de hele opleiding tot verkeersvlieger wilt gaan doen dan ga je een hele som moeten lenen en er is geen bank die dat jou gaat geven zonder borgstelling!

De AIS (Lelystad) schijnt ook met een garantiefonds te willen gaan/ gaan werken. Het makkelijkste is om op een school aangenomen te worden die dus met zo'n fonds werkt.

Succes!
 
Back
Top