SBS 6 Undercover

In dat soort landen zijn ze ook niet te beroerd om in ruil voor een paar extra dollar, zlotty's of euro's aan steekpenningen even hun ogen dicht te doen ;)
 
Hoorde dat Alberto Stegeman binnenkort Internationaal gaat! Hij is van plan de beveiliging te gaan testen van Israelische en Rusiche vliegbases met de verborgen camera. Ben benieuwd wat daar uitkomt.

groeten

:radar: André :radar:

Hij heeft wel lef :eek!:

Gr
Eelco
 
Ja hoor, daar gaan we weer.

D.h.r. Stegeman heeft de PH-KBX kunnen aanraken op Schiphol-Oost.



SCHIPHOL - Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman is erin geslaagd op Schiphol-Oost door de beveiliging te breken. Hij kon ongestoord bij het regeringstoestel komen, waarvan koningin Beatrix, de koninklijke familie en de Nederlandse ministers gebruik maken.


Hij liet dat zondag zien in zijn televisieprogramma Undercover in Nederland. Stegeman constateerde dat de beveiliging van Schiphol zelf is verbeterd sinds hij de gaten in de beveiliging eerder dit jaar blootlegde. Op Schiphol-Oost blijkt dat niet het geval. Stegeman werd getipt door anonieme medewerkers van Schiphol over dit gat in de beveiliging.

Nep KLM-pas

De journalist gebruikte een nep KLM-pas om binnen te komen. De KLM-pas beschikt volgens hem niet over unieke kenmerken en is dus makkelijk na te maken. Dat deed hij ook. Hij kopieerde de pas en voorzag die met behulp van een computer van zijn pasfoto.

Voor zijn collega maakte hij ook zo’n vals identificatiebewijs. Met deze passen wisten Stegeman en zijn collega bij het toestel van koningin Beatrix te komen. Ze kwamen geen beveiliger tegen en de hangar was open. Hun bagage werd ook niet gecontroleerd, zodat ze van alles met het toestel hadden kunnen doen. “En dat in een tijd van verhoogde terreurdreiging”, concludeert Stegeman.

Een woordvoerster van de luchthaven zei zondag in een eerste reactie dat voor Schiphol-Oost andere regels gelden dan voor Schiphol-Centrum. “Schiphol-Oost is een bedrijventerrein. Vliegtuigen staan daar alleen voor onderhoud. Alle toestellen die van Schiphol-Oost komen, worden eerst van top tot teen gecontroleerd voor ze weer in bedrijf komen”, aldus de woordvoerster.

Of het regeringstoestel daar ook voor onderhoud stond wilde ze uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. De woordvoerster zei wel blij te zijn dat Stegeman constateert dat de “beveiliging op Schiphol-Centrum nu op orde is”.

Juridische stappen

Schiphol onderzoekt of het juridische stappen kan ondernemen tegen onderzoeksjournalist Stegemans. Dit omdat hij, volgens de luchthaven, een aantal stafbare feiten op zijn naam heeft staan.
 
Ja, en wat is het gevolg?…. Dat de (persoons)controle op de GA weer hoger wordt op alle velden… nog even en je staat ook in de rij als je naar je pipertje wilt (is al steeds vaker zo).. jammer… en als het er echt op aan komt (bij echte criminele / terroristen) dan maakt het natuurlijk niet uit hoe goed je pasjes controleert… Dan maakt het uit hoe goed je ‘intelligence’ werkt..

nog 'n gevolg: dat de mensen op Schiphol-oost niet meer normaal hun werk kunnen doen. het veiligste is als er niemand meer ergens komt en overal van af blijft.
 
Heeft hij werkelijk het regeringsvliegtuig kunnen aanraken ? Is hij in de cockpit geweest ?! Heb het niet gezien, maar als dat zo waar zijn, kunnen we ons voorbereiden dat het boek 1984 van George Orwell misschien toch nog werkelijkheid wordt.

Big Brother is watching you!
 
Ik snap de drukte niet helemaal die er gemaakt wordt. SPL is zo lek als een mandje. Dat weet iedereen wel zo'n beetje. Hetzelfde geldt voor defensie, de Hoogovens, het casino in Scheveningen en zelfs ieder voetbalstadion.
Willen ze aantonen dat ze een bom aan boord van een vliegtuig kunnen smokkelen? Dat hebben ze een jaar of 7 toch al bewezen?
Maar ik begrijp het wel... het is sensatie. Ik zie ze namelijk niet een programma maken waarin ze een bom binnen smokkelen in het Centraal Station tijdens de spits of de Bijenkorf de dag voor kerst. Kans is namelijk dat je daar met één bom net zoveel schade aan kan richten als 3 vliegtuigen. Maar ja, dat is natuurlijk niet sensationeel genoeg.

Het was weer een fijn staaltje "bla-bla televisie".
Het resultaat is duidelijk. Wij staan binnenkort weer in ons onderbroek bij de security uit te leggen dat die pen écht is om mee te schrijven.
 
Ik heb de uitzending ook gezien. Wat een aanfluiting was deze uitzending en die reporter. Als je puur alle beelden achter elkaar zou monteren, zou je nog geen 2 minuten uniek beeld hebben. Alles werd 3-dubbel getoond met daardoorheen ook nog camerabeelden van de tipgever. Hier stond de deur open van de KBX, wat niet ongebruikelijk is wanneer de kist in de hangaar staat voor onderhoud.

Die camerabeelden van de tipgever zijn niet onlogisch, als die tipgever namelijk werkzaam is bij Martinair en onderhoud doet in die hangaar.

Hoe vaak de reporter wel niet heeft gezegd dat hij in de buurt was van het vliegtuig van de koningin, waar alle groten der aarde in konden vliegen. Ook de PH-BFT, die op het punt stond te vertrekken naar Azië vol met passagiers, kon een doelwit zijn. Grote onzin.

De PH-BFT staat daar voor onderhoud. Achterop de staart staat groot Asia, dus denkt die reporter dat hij alleen naar Azië vliegt. Wanneer de kist naar centrum gesleept wordt, krijgt deze daar gewoon zijn reguliere controle.

Ik vond de hele uitzending maar riooljournalistiek, die tot doel had sensatie teweeg te brengen en verder tot doel had de reporter de hemel in te prijzen voor zijn ontdekkingen.

Tot slot, al die tipgevers die SBS tippen, hebben die ook hun verantwoordelijkheid genomen en hun bazen ingelicht over deze situatie, voordat ze naar SBS zijn gegaan?
 
''Ik heb honderden auto's naar binnen zien rijden, zonder dat deze gecontroleerd worden'', aldus Alberto Stegeman. Toch grappig dat hij dan wel iedere keer diezelfde rode BMW 1-serie moet tonen.
Daarnaast laat hij niet zien wat er gebeurd als een kist de hangaar uitgaat. Wie zegt dat ze niet volledig ondersteboven worden gekeerd om te kijken of er ergens verdachte pakketjes liggen? Hij gaat er maar gewoon van uit dat dit niet gebeurd.
Ik ben het wel met hem eens dat het ongeloofelijk makkelijk is om Oost op te komen. Ben er zelf met mijn KLS pas ook regelmatig geweest. Maar wat verwachten ze? Zo'n zelfde controle als die hij nu liet zien op Schiphol Centrum? Iedere voertuig moet 10 minuten lang in een of andere sluis om gecontroleerd te worden? Goed idee, dan begint de file om 7 uur 's ochtends al op de A4/A9 en eindigt bij die betreffende poort.
Als ik zelf een aanslag zou willen plegen zou ik lekker met mijn raketwerpertje en een scanner in het weiland gaan staan, wachtend op de betreffende kist. Makkelijker, goedkoper en waarschijnlijk nog leuker ook...
 
Zit er over te denken om Stegeman eens te tippen dat je heel simpel Guantanamo Bay binnen kunt komen!

Alleen d'r weer uitkomen schijnt lastiger te zijn :D
 
Ik zit me iets anders te bedenken. Wat zou de discussie zijn geweest als een bewaker 'm wel voor z'n flikker had geschoten?
 
Dan was nederland een politie-staat geweest waarin eerst geschoten wordt en daarna pas vragen gesteld worden! Hoe dan ook, hij had z'n kijkcijfers gehad.... (en inkomsten, want daar gaat het hele verhaal natuurlijk om.....'t zal hem echt geen donder schelen wie of wat er beveiligd is)
 
. Ook de PH-BFT, die op het punt stond te vertrekken naar Azië vol met passagiers, kon een doelwit zijn. Grote onzin.

De PH-BFT staat daar voor onderhoud. Achterop de staart staat groot Asia, dus denkt die reporter dat hij alleen naar Azië vliegt. Wanneer de kist naar centrum gesleept wordt, krijgt deze daar gewoon zijn reguliere controle.

Op de PH-BFT staat zeker geen ''Asia'' zoals ik toevallig weet. Dat is dus niet de aanleiding geweest waarom Alberto zei dat deze naar Azie zou vertrekken. Ik denk dat dat simpelweg een verzinsel van Stegeman is.


Overigens zou een indringer op Oost ook gewoon vliegtuigen kunnen vernielen zonder daarbij slachtoffers te maken. Er lopen genoeg van lui rond die hiertoe in staat zijn. Denk maar aan de mensen die 100 klachten per dag indienen over geluidsoverlast. Daarnaast kan er voor duizenden euro's materiaal gestolen worden.
 
Ik was met Kerst in Tel Aviv en mocht daar bij elke ingang de inhoud van mijn rugzak laten zien. Wellicht binnenkort ook in dit theater. Met dank aan Alberto Stegeman!

(Overigens wel merkwaardig dat het deze sensatiejournalist een tweede keer lukt om door de beveiliging te komen in zo'n korte tijd.)
 
Wat een gezeur weer. Waar een wil is is altijd een weg - wat probeert die kerel nou eigenlijk te bewijzen? Alles kan altijd beter - maar er zijn ook gewoon grenzen aan wat praktisch / redelijk is qua beveiliging, zeker bij een vliegveld zo groot als Schiphol.
 
Wat een gezeur weer. Waar een wil is is altijd een weg - wat probeert die kerel nou eigenlijk te bewijzen? Alles kan altijd beter - maar er zijn ook gewoon grenzen aan wat praktisch / redelijk is qua beveiliging, zeker bij een vliegveld zo groot als Schiphol.

Ik vind het geen gezeur.
Praktisch en redelijk? Geen onbevoegden op de airsite is wel het minste wat een dergelijke luchthaven moet kunnen bewerkstelligen.

Hier laten ze gewoon zien wat 'lek als een mandje' betekent.
Aan de ene ingang flesjes water afpakken en aan de andere kant de poort wagenwijd open zetten.

Cerfontaine beweert in Dec -heel arrogant- in P&W dat het allemaal geweldig beveiligd is.
"Iris-scan..etc"
Dat is gewoon niet zo als je met een dergelijk eenvoudig pasjes systeem werkt.
Ook ik heb een hekel aan die SBS stijl maar vind het goed dat Schiphol/Cerfontaine op z'n bek gaat, volledig terecht m.i.
 
Last edited:
Dit is wel de maintenance kant, je komt vanaf hier nog niet in een vliegtuig dat op elk moment kan vertrekken met passagiers. Om met een voertuig vanaf hier naar het actieve passagiersdeel te komen zonder op te vallen lijkt me vrij moeilijk.

En als iemand echt kwaad wil kan ik genoeg manieren bedenken waarop je een zware terroristische aanslag zou kunnen plegen op schiphol waar je praktisch niets zou tegen kunnen doen.
 
Ik vind het geen gezeur.
Praktisch en redelijk? Geen onbevoegden op de airsite is wel het minste wat een dergelijke luchthaven moet kunnen bewerkstelligen.

Hier laten ze gewoon zien wat 'lek als een mandje' betekent.
Aan de ene ingang flesjes water afpakken en aan de andere kant de poort wagenwijd open zetten.

Cerfontaine beweert in Dec -heel arrogant- in P&W dat het allemaal geweldig beveiligd is.
"Iris-scan..etc"
Dat is gewoon niet zo als je met een dergelijk eenvoudig pasjes systeem werkt.
Ook ik heb een hekel aan die SBS stijl maar vind het goed dat Schiphol/Cerfontaine op z'n bek gaat, volledig terecht m.i.


Compleet mee eens !
 
.. En als iemand echt kwaad wil kan ik genoeg manieren bedenken waarop je een zware terroristische aanslag zou kunnen plegen op schiphol waar je praktisch niets zou tegen kunnen doen.

Dat ben ik zeker met je eens. CS ook leuk en een gezellige markt ook.
Maar het is zo krom. Schiphol geeft zó-veel geld uit aan beveiliging, en dan dit.
Ze weten echt wel dat dit pasjes-systeem achterhaald is.

En om dan publiekelijk te gaan verkondigen dat de beveiliging toepie-joepie is..
dan verdien je het gewoon om onderuit gehaald te worden. Ik heb Cerfontaine gezien bij P&W, en elke mogelijke aantijging hieromtrent veegde hij direct van tafel. Een (sl)echte politicus die vent.
 
Back
Top