Op de ochtend van 3 maart 1942 liggen Nederlandse, Britse en Amerikaanse vliegboten met vele evacués in de baai van Broome.
Met zijn Lockheed Lodestar en een groep vluchtelingen arriveert Winckel dezelfde ochtend op het kleine vliegveld van de stad.
'In Broome werd er getankt,'herinnert hij zich. We waren op weg naar Perth.
Ik had bij het aanvliegen onze Catalina's en Dorniers in de baai zien liggen. Ik stond mij wat uit te rekken toen ik negen stippen aan de horizon zag.
Ik dacht aanvankelijk dat het RAAF vliegtuigen waren van de Australische luchtmacht, dus ik vroeg nog aan iemand op het vliegveld: "Is the RAAF flying today?" De man antwoordde ontkennend.
Ik zei: "Sound the alarm. The Japs are coming." Tja, toen brak de hel los.'
De Nederlandse Catalina's en Dorniers in de baai liggen als ratten in de val. De Japanse Zero's schieten hun mitrailleurs leeg op de vliegboten die al snel in de brand vliegen of zinken.
Ondertussen is Winckel op het vliegveld bezig zijn passagiers in veiligheid te brengen. 'Er lagen grote betonnen buizen naast de landingsbaan.
Ik heb ze daar maar ingestopt. Er was niets anders,' zegt hij schouderophalend.
De Lodestar was bij de achterramen voorzien van een mitrailleur en Bill Maks, Winckel's telegrafïst, haalde deze intussen uit het vliegtuig. 'Ik nam de mitrailleur van Maks over en met een trommel van tweehonderd rounds aan munitie ben ik een eindje van mijn vliegtuig gaan staan."Smeer'em", zei ik nog tegen Maks.'
Tijdens de eerste aanval wordt de Lodestar van Winckel onherstelbaar beschadigd, maar zelf wordt hij niet geraakt. Tijdens de tweede aanval komt één van de Zero's laag langs. Het is het vliegtuig van de Japanse luitenant Kudo.
'Hij vloog vlak langs,'aldus Winckel, 'ik zag hem zelfs lachen... maar niet lang natuurlijk. 'Winckel schiet zijn mitrailleur leeg op het toestel dat even daarna in zee stort. Zijn hand raakt ernstig verbrand door de gloeiende loop van zijn wapen, maar het heldhaftige optreden gaat niet onopgemerkt voorbij. Later vertellen diverse Amerikaanse vliegers over een wild schietende Nederlander en het levert hem de bijnaam 'Wild Bill Winckel' op.
Als na een kwartier de aanval voorbij is, beseft Winckel dat hij iets moet doen. Zodra Paul Kranenburg op het stukgeschoten vliegveld met zijn Lockheed landt, neemt Winckel het toestel over en begint met het regelen van de evacuatie van de gestrande vluchtelingen en gewonden.