Kroketten, frikadellen

Van de week iemand gevonden waar je frikadellen, kroketten etc kan kopen.

Mijn nederlands feestje is al voorzien van het nodige nederlandse eten. :biertje::D

http://www.simplydutchfood.com/SFDDiepvriesNL.htm

Indien Diana een link niet toestaat, google dan even op simplydutchfood

Top he! Prijs is aardig aan de maat daarom neem ik ze tegenwoordig zelf mee tijdens AMS nightstops. Koeltasje mee en gaan... Security in AMS is tenminste nog normaal.

Misschien toch eens een echte NL snackbar beginnen hier in Schotland. :grijns:
 
Er zijn een aantal van dat soort sites, doe goed prijs vergelijk. Ik heb er wel eens over gedacht om hiet in STN een snackbar te beginnen. Dat zou best goed lopen denk ik.
 
Ja Overload, er zijn wel sites waar je nederlandse producten kan bestellen maar ik ben er nog geen tegengekomen waar je ook frikadellen etc kan kopen.

Voordat ik deze site tegenkwam maakte ik gebruik van een andere nederlander die bij BA vliegt maar zijn aanbod was zeer beperkt en de prijzen nog hoger.

Met het idee voor een snackbar bij de verschillende vliegvelden lopen meer mensen rond :grijns:
 
Dat is nog eens een goed idee, en dan op de parkeerplaats gaan staan naast de terminal. Topperdeplop.
 
Je had het laatst nog over een kaaskar...kunnen ze mooi op 1 aggregaat!
 
Ik zou ze slijten aan de kebab trailers... weer eens wat anders als ik voor een snack langs kom.
 
Ik heb een idee: Grote Geel, Rood, Wit en Blauwe Kaas/brood/drop/krokettenkar en doe een rondje europa...ik doe mee, beginnen we in STN (met nieuwjaar nog even wat oliebollen aan de Britten slijten), LUX in de lente, Torremolinos in de zomer en Airwork BBQ aan het eind van de rit (maar ben bang dat ie dan wel leeg is).
Gecovered door RTL4 en gesponsord door t ministerie van BZ.
Tussendoor een rondje langs de moezel en de bordeaux voor een paar kistjes wijn...Misschien wel iets voor mn pensioen!
 
Frikadel of frikandel

Frikadel of frikandel

Een frikadel, niet te verwarren met een frikandel, is een ronde compacte gehaktbal met bepaalde kruiden. Volgens het "Etymologisch woordenboek van het Nederlands" draagt de bal deze naam al sinds het einde van de 16de eeuw. De frikadel wordt vooral in België, Duitsland, Zweden en Denemarken gegeten.

In de meeste streken van België bedoelt men met frikadel inderdaad een gehaktbal, hoewel die daar soms ook curryworst wordt genoemd. In Nederland is de frikadel niet erg bekend. De frikadel, dus zonder n, is ouder en van oudsher een soort gehaktbal, maar kan ook plat worden gedrukt tot een soort hamburger, of in een ovenschaal geplet als frikadel-pan (Indisch) worden bereid. Frikadel-pan is vaak gehakt, gemengd met aardappelen en gekruid met, onder meer, ketjap. In de Indonesische keuken wordt de frikadel perkedel genoemd.

Een frikandel (tot 2005 in Nederland officieel gespeld als frikadel) is in België en Nederland een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten. In Vlaanderen wordt soms de oude betekenis gebruikt: een in de pan gebakken, veelal afgeplatte gehaktbal.

De eerste commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over.

De zoon van De Vries geeft toe dat Jan Bekkers (die zijn naam liet wijzigen in Jan Beckers om vóór zijn concurrent en neef in de telefoongids vermeld te staan) van de gelijknamige snackfabriek uit het Noord-Brabantse Deurne de frikandel vijf jaar later vervolmaakt heeft. Hij vond zijn inspiratie bij de Amerikanen, waar de snackcultuur in opmars was, en maakte van de frikandel een glad exemplaar van fijngemalen vlees. De naam werd niet gedeponeerd; De Vries deed dat wel voor zijn Mexicano. In 2009 claimde snackfabrikant Beckers dan ook dat de frikandel op dat moment zijn 50ste verjaardag vierde.

Bovenstaand verhaal wordt in zekere zin bevestigd door het "Etymologisch woordenboek van het Nederlands". Dit boekwerk beschrijft dat het woord "frikadel" in de 16e eeuw opdook als benaming voor een (gekruide) bal gehakt. Het woord frikandel ontstond rond 1954 als merknaam voor een worstvormige frikadel, en verwerd later tot soortnaam. Het zou echter nog decennia duren voor het Groene Boekje het woord "frikandel" officieel erkende. Pas in de editie van oktober 2005 werd "frikandel" ingebracht als officieel goedgekeurde spellingsvariant van "frikadel". Taalhistoricus Ewoud Sanders beschouwt de hierboven beschreven ontstaansgeschiedenis van de frikadel echter als een reclamepraatje dat door de fabrikant de wereld in is geholpen. Volgens hem is het woord "frikandel" niets anders dan een verbastering van het woord "frikadel" - mogelijk als contaminatie van frikadel en fricandeau - die al in de taal voorkwam, lang voordat de firma Beckers werd opgericht. Het woord wordt al vanaf de 17e eeuw in verschillende varianten aangetroffen in kook- en woordenboeken, en in het Kunstwoordenboek van P. Weiland van 1824 worden frikandellen al beschreven als "kleine worsten van kalfsvleesch, wittebrood, kruiderijen, enz. in boter gebakken".

De frikandel is (onder die naam of varianten daarop) als worstvormig gekruid vlees alleen bekend in België, Nederland en Duitsland. Omliggende landen kennen doorgaans alleen de "frikadel", de gekruide gehaktbal. Verwarrend genoeg wordt in België en Duitsland op sommige plaatsen de benaming "frikandel" soms óók voor de gehaktbal gebruikt. De overeenkomst schept bij veel mensen verwarring, omdat ze een frikandel bestellen en een gehaktbal krijgen.

De frikandel raakte in 2003 enigszins uit de gratie. In dat jaar werden dertig miljoen minder frikandellen verkocht dan in 2002, volgens De Telegraaf, die zich baseerde op een onderzoek van de fastfoodbranche: de terugval van de verkoop van vette snacks heeft te maken met de recessie en met de discussie over overgewicht. Overigens bezetten de frikandel en de kroket nog wel steeds de bovenste plekken van de Nederlandse snacktoptien. Daarna volgen de bamischijf, de nasischijf, kaassoufflé, kipcorn, hamburger, gehaktbal, gehaktstaaf en loempia.

Een frikandel wordt meestal gekocht in een snackbar (frietzaak oftewel frituur) of een automatiek. De frikandel wordt gewoonlijk met een saus geserveerd, bijvoorbeeld mayonaise, pindasaus of, speciaal met curry of tomatenketchup, mayonaise en gesnipperde uitjes.

De meeste frikandellen worden tegenwoordig niet meer door slagers geproduceerd, maar door grote industriële bedrijven. Op de Nederlandse en Belgische markt zijn dat Mora en Beckers. Daarnaast is nog een aantal merkloze fabrikanten op deze markt actief.

Er werd wel eens gesuggereerd dat er van alles en nog wat in een frikandel zou zitten: slachtafval, uiers, koeienogen en vet. Industriële producenten moeten daar echter niets van weten. In de moderne frikandel vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen voor de smaak nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Ook bestaan speciale kipfrikandellen die tot wel 80% kippenvlees bevatten en geen varkensvlees.

De frikandel kent nog diverse andere benamingen. In delen van Vlaanderen wordt de frikandel ook wel curryworst genoemd. Door de verwarring met een frikadel krijgen Nederlanders er nogal eens een soort gehaktbal geserveerd. In sommige Belgisch-Limburgse streken wordt een frikandel In de volkstaal ook wel een lange hamburger of simpelweg een "lange" genoemd.

Een frikandel speciaal wordt ook wel een "open been", "open ruggetje" of "leuning" genoemd.

Er is ook een frikandel in de Indische keuken.
 
De eerste commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad Dordrecht.

De frikandellen daarvoor waren allemaal private?
 
Ten eerste: haha, mooi herkenbaar topicje.

Ten tweede: de echte Londenbaas duikt gewoon Leicester Square in om een Leffe (of aarbeibiertje als het echt moet) en een bittergarnituurtje op de kop te tikken.

Adieu Le Grand Bornand
 
mja...maar na een nachtje pub wil je ook ff wat uit je koelkast halen en niet eerst helemaal naar Leicester Square racen
Is van levensbelang! Bier zonder ballen is als een kerstboom zonder lampen...net niet
 
Het is laat in de avond en dan denk je " kon ik maar ergens een kroket of frikandel krijgen, ik heb er al zo lang geen meer gehad!" en een half uurtje later zie je dit topic op Airwork. Ahhhhhh!
 
Ik wil er wel een paar meenemen aan het eind van de week maar dan moet je wel naar LA komen ;-)
En drop heb ik ook
 
Onassis, laat maar weten wanneer je naar Seattle komt. naar LA gaan kost me te veel (elke penny telt als je zonder werk zit)
 
Back
Top