Naar aanleiding van arrestatie JP

Nu de kortgedingrechter in Den Haag dd. 18/12 jl. heeft bepaald dat de Nederlandse autoriteiten Spanje niet hoeven te vragen om uitlevering van Julio om hem hier te berechten, betekent dat nog niet dat hij een dezer dagen op het vliegtuig naar Argentinië wordt gezet. In januari beslist Spanje over het door Argentinië gevraagde uitleveringsverzoek.
Vergelijk: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1329086.ece/Julio_P._hoeft_verliest_uitleveringszaak
Het ziet ernaar uit dat Julio uitlevering naar zijn geboorteland wacht.

De Haagse rechtbank stelde zich op het volgende standpunt: 'Onjuist zijn de suggesties in verschillende publicaties en uitlatingen dat een aantal getuigenverklaringen onwaarheden zouden bevatten en dat er ontlastend materiaal zou zijn aangetroffen in de in beslag genomen logboeken’.
Zie: http://www.blikopnieuws.nl/bericht/107060/Haagse_rechtbank_wijst_eis_Julio_P._af.html
NRC Handelsblad dd. 18/12 jl. berichtte: ‘De rechter stelde dat het Openbaar Ministerie zelf bepaalt of het iemand vervolgt.’ En: ‘P. wil in Nederland worden berecht omdat hij zegt in Argentinië geen eerlijk proces te krijgen. De rechter is het hier niet mee eens, maar vindt dat het Nederland zou sieren om via diplomatie een terugkeergarantie voor P te bedingen, zodat P hier zijn eventuele opgelegde straf uit kan zitten.’ De rechter vindt het bedingen van zo’n garantie wel zo netjes omdat justitie Argentinië heeft getipt dat Julio op 22/09 jl. met een Transaviavlucht in de Spaanse stad Valencia zou zijn.
Deze krant wist overigens al op 23/09 jl. te vermelden dat Nederlandse justitiële autoriteiten aan het onderzoek van onderzoeksrechter Sergio Torres mee hebben gewerkt, waarbij onder meer is afgesproken dat de Nederlandse justitie niet zal vragen om de uitlevering van Julio, zie: http://www.nrc.nl/binnenland/article2366993.ece/Piloot_Transavia_opgepakt_om_dodenvluchten

De voormalig verkeersvlieger heeft inmiddels Gerardo Ibañez ingeschakeld, die geregeld militairen verdedigt die beschuldigd worden van mensenrechtenschendingen tijdens de Argentijnse dictatuur van 1976 tot 1983. Ibañez stelt niet alleen dat de getuige die in Nederland de politie heeft ingelicht 'een tegenstander van Poch in de hiërarchie van Transavia’ is. Hij betoogt ook dat Julio in die periode uitsluitend éénmotorige jachtvliegtuigen vloog terwijl voor de doodsvluchten tweemotorige vracht- of passagiersvliegtuigen werden gebruikt. Dat Julio de laatste machines niet kon besturen blijkt volgens Ibañez uit het verzoek dat zijn cliënt zelf bij zijn bazen indiende om 'ervaring op te doen in vliegtuigen met meer motoren.’ Verder betoogt hij dat de gewraakte vluchten vanuit Buenos Aires vertrokken terwijl Julio gestationeerd was op bases in de provincieplaats Bahia Blanca, 560 kilometer ten zuiden van de Argentijnse hoofdstad.
Zie: http://www.parool.nl/parool/nl/225/...aak-Transaviapiloot-Julio-P-naar-climax.dhtml

Aan enkele van deze argumenten valt echter wel te tornen. Al eerder verwees ik naar een link waarin uit de doeken wordt gedaan dat Julio op 01/03/1988 aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft opgegeven dat hij tot december 1980 vliegervaring heeft opgedaan met de volgende typen vliegtuigen: T. American T-28, De Havilland DHC-6, Beechcraft HE-80, Grumman HU-16, Albatross, Aermacchi MB-326, Douglas A-4Q. Meerdere toestellen dus met twee motoren die bovendien ingezet kunnen worden voor allerlei acties met meer dan twee personen op en rond het water, waarbij de Havilland DHC-6 zich ook prima leent voor parachutistensprongen.
Er is zelfs een link waarop te lezen valt dat advocaat Gerard Spong eist dat de logboeken van Julio niet als bewijsmateriaal gebruikt worden: http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/om-julio-p-vloog-ook-passagierstoestellen
Hierbij wil ik de kanttekening plaatsen dat ik uit eerdere berichten steeds heb begrepen dat zowel Spong als de familie van Julio van het OM inzage in de logboeken voorstaat.

Uit verklaringen van voormalige militairen en overlevenden is voorts duidelijk geworden dat het Argentijnse leger personeel uit het hele land inzette bij de doodsvluchten. Op deze wijze raakten zo veel mogelijk militairen betrokken bij de gruwelijkheden zodat er sprake was van ‘gedeelde verantwoordelijkheid’. ‘Een enkeling is de dans (om voor zo’n vlucht te worden ingedeeld) misschien ontsprongen, maar dat is uitzondering op de regel’, verklaart Adolfo Scilingo, de enige die zijn rol bij de vluchten heeft bekend omdat hij last kreeg van zijn geweten.
Zie ook: http://www.rnw.nl/pt-pt/node/30629
De journalist Horacio Verbitsky heeft aan de hand van de getuigenissen van Scilingo het boek ‘De Vlucht’ geschreven. Het geldt als een van de schokkendste documenten over de periode van de Argentijnse dictatuur.
Zie: http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article886092.ece/De_inquisiteur_van_Argentinie

Of Julio, eenmaal overgeleverd aan Argentinië, jarenlang in voorarrest zal zitten, is de vraag gezien de haast die dit land intussen heeft met het megaproces tegen oud-militairen ten tijde van de junta (inderdaad, Q-nimbus, hoofdletteronwaardig dus wat mij betreft gewoon zonder hoofdletter).
Zie: http://www.parool.nl/parool/nl/225/.../Martelproces-Esma-begint-in-Argentinie.dhtml
Het loont de moeite om diverse links onderaan deze pagina aan te klikken en hetzelfde te doen met verschillende links op de aangeklikte pagina’s. Personen die daar de revue passeren zijn in dit topic ook al zijdelings genoemd.

Vooralsnog ga ik uit van de onschuld van Julio, al vormen de gegevens over de vliegtuigen die hij in die periode heeft gevlogen geen reden tot hoop. Op het moment dat wettig en overtuigend is bewezen dat hij dodenvluchten heeft uitgevoerd, zal hij heel wat hebben uit te leggen.
De vele verwikkelingen op deze diepzwarte bladzijden uit de geschiedenis, spelen nog steeds in het collectief van de mensheid en vragen om uitwerking, oplossing en verlossing.
 
Laatst bewerkt:
Inmiddels is bekend geworden dat de rechtbank in Madrid zich op woensdag 13 januari 2010 zal buigen over de vraag of Spanje Julio wel of niet zal uitleveren aan Argentinië:
http://www.luchtvaartnieuws.nl/news/?id=33282
"Eigenlijk staat de afloop ervan wel vast; Spanje heeft geen enkele reden om Poch níet uit te leveren", is te lezen op de site van Peter R. de Vries:
http://www.peterrdevries.nl/nieuws/...poch-wacht-vermoedelijk-toch-argentijnse-cel/

In de afgelopen weken haalde het proces tegen John Demjanjuk ook de krant. Vooral de opiniërende stukken trokken mijn aandacht. In twee daarvan trof ik parallellen aan in relatie met de zaak tegen Julio.

Aangaande de arrestatie van Julio is meermaals gesteld dat hij slechts als een kleine vis dient te worden beschouwd in geval hij inderdaad de opendeurenpiloot blijkt te zijn waarvoor hij door menigeen al wordt gehouden. Als een van de grote vissen is de naam van Jorge Zorreguieta bij herhaling gevallen.
Harmen van der Wilt, hoogleraar Internationaal Strafrecht, stelt dat het onjuist is iemand als Demjanuk te beschouwen als een onbeduidend mannetje: “Eenieder die betrokken is geweest bij het afvoeren van joden naar de gaskamers, is niet een kleine garnaal. Die betrokkenheid zal dan wel bewezen moeten worden, maar dat is uiteraard de inzet van het strafrechtelijk onderzoek”, betoogde hij in NRC Handelsblad dd. 21/12/09. “Zo staan tegenwoordig bij het Joegoslaviëtribunaal leidinggevenden en willing executioners samen in één proces terecht. Daarmee wordt de simpele gedachte tot uitdrukking gebracht dat de één het niet zonder de ander kan stellen.”
Qua gruwelijkheid lijkt mij dat het afvoeren van joden naar de gaskamers, het gedrogeerd uit vliegtuigen gooien van tegenstanders van een bepaald regime evenaart.
Het wringt echter wat mij betreft als een kleine vis wél wordt gedwongen rekenschap in het openbaar af te leggen terwijl een grote vis stilzwijgend een Koninklijke behandeling ten deel valt.
In dat kader verwijs ik naar een artikel dat ik – beter laat dan nooit – op het internet aantrof. Hierin wordt de rol van Nederland in de zaak van Julio als aanvechtbaar beschouwd:
http://www.trouw.nl/opinie/podium/a...rland_in_zaak__Julio_P._is_aanvechtbaar_.html
Punt van kritiek bij dit artikel is dat er reeds wordt uitgegaan van de schuld van Julio.

Eerder wisselden we in dit topic ook van gedachten over berechting van mensen die misdaden tegen de mensheid hebben begaan. In haar commentaar met betrekking tot de zaak tegen John D schreef NRC Handelsblad dd. 22/12/09 het volgende: “Er kan een preventieve werking uitgaan van een schuldigverklaring en eventueel van straf, ook als het een symbolische is. Het proces reconstrueert immers nauwgezet de symbolische werkelijkheid. En brengt het daarmee in zijn volle gruwelijkheid terug in de openbaarheid. Toekomstige omstanders worden zo geïnformeerd over de gevolgen van groepsdenken en dus gewetenloosheid. De andere klassieke doelen van het strafproces lijken hier niet van belang: bescherming van de maatschappij en heropvoeding van de verdachte. (…) Voor de slachtoffers gaat het eerder om het afdwingen van reflectie en liefst spijt. Maar afgedwongen spijt is meestal onoprecht. Ook reflectie komt per definitie van binnenuit, als daar het licht is aangegaan. Wel kan een straf, ook een symbolische, bijdragen aan preventie. De boodschap is dan: zo’n misdrijf kan tot op de rand van het leven nog ernstige negatieve consequenties hebben.”
Als Julio inderdaad schuldig is aan hetgeen waarvan hij wordt verdacht, dan is het te hopen dat hij tot reflectie komt en oprechte spijt. Dat hoop ik dan niet alleen voor de nabestaanden van degenen die zonder enig proces gedrogeerd hun laatste vlucht tegemoet gingen, maar ook voor hemzelf en zijn directe naasten. Oprechte spijt kan een eerste stap zijn tot een omslagpunt waarin waarachtige verantwoordelijkheid genomen en gedragen wordt. Volharding in ontkenning vergroot schuld alleen maar. Herstel vraagt erkenning.
Mocht Julio onschuldig zijn – wat ik nog steeds van harte hoop – dan wens ik hem toe dat dit zo snel duidelijk wordt en dat hij als vrij man samen met zijn dierbaren zijn onschuld viert en uiteindelijk, uiteindelijk niet zal omzien in wrok.

Overigens is in NL de juridische procedure nog niet geheel ten einde. Er lopen nog twee procedures over de in beslag genomen logboeken van Julio. Over de eis van zijn advocaat om deze terug te krijgen dan wel op zijn minst in te zien, doet de Haagse rechtbank 6 januari uitspraak.
 
Laatst bewerkt:
Vandaag heeft de Haagse rechtbank bepaald dat het Openbaar Ministerie kopieën van de in beslag genomen logboeken aan Julio dient te verstrekken.
De rechter heeft bepaald dat het belang van Julio om kennis te nemen van wat er in de logboeken staat, zwaarder weegt dan de belangen van justitie om de informatie voor zichzelf te houden.
Bron:
http://www.nrc.nl/binnenland/article2451065.ece/Rechter_OM_moet_logboeken_aan_Julio_Poch_geven

Of de logboeken gegevens zullen bevatten die Julio vrij zullen pleiten? Dat is te hopen voor Julio en zijn familie. Zal Spong overigens zelf niet in een heel moeilijk parket komen te zitten als aan de hand van de logboeken blijkt wat hij juist wil bestrijden?
 
Laatst bewerkt:
... Zal Spong overigens zelf niet in een heel moeilijk parket komen te zitten als aan de hand van de logboeken blijkt wat hij juist wil bestrijden?

Nee, dan heeft zijn client tegen hem gelogen, komt vaker voor, komt de zaak zeker niet ten goede, maar Spong kan daar niets aan doen.
 
Inmiddels lopen er in Argentinië vijf zaken tegen Julio:
http://www.nrc.nl/binnenland/article2456919.ece/Aanklager_berecht_Poch_in_Argentinie
Een andere bron vermeldt dat Julio bij vier strafzaken is betrokken die over ruim duizend slachtoffers gaan:
http://www.nu.nl/buitenland/2160286/spaanse-justitie-wil-uitlevering-julio-p.html

Nu de Spaanse Openbare Aanklager van het Spaanse Hooggerechtshof wil dat de voormalig Transavia-vlieger wordt uitgeleverd, neemt de druk op de rechter toe.

Volgens het door San'85 genoemde bericht in de Televaag (zie reactie 65) ziet Julio zelf verder af van juridische procedures om zijn verblijf in Spanje te rekken. Hij wil naar zijn geboorteland, liever vandaag nog dan morgen, in de hoop dat zijn proces snel begint zodat hij zijn onschuld aan kan tonen, vermeldt de krant.
'Voor uw droomreis Argentinië, kies de reisspecialist', prijkt er een advertentie naast het betreffende bericht, waarin tevens kond' wordt gedaan van de smeekbede die de dochter van Julio tot Maxima richt.
Het zal bepaald geen droomreis voor Julio worden. Niet riant gezeten achter de stuurknuppel. Maar geboeid overgeleverd aan het Argentijnse rechtssysteem dat hij een grote tombola noemt. Desondanks denkt hij er zijn onschuld aan te kunnen tonen. "Ik wil gerechtigheid. En die vind ik alleen in mijn geboorteland", hoopt hij, aldus:
http://nos.nl/artikel/128339-piloot-julio-p-wil-in-argentinie-onschuld-aantonen.html
Julio beroept zich erop dat hij net zo min als Jorge Zorreguieta iets van doen heeft gehad met executies of verdwijningen. Of hem dat vrijwaart? De Koninklijke privileges die deze Zorreguieta geniet, liggen op zijn minst gevoelig. Maar daar hebben we het hier maar niet over. ;)

De dochter van de voormalige Transavia-piloot heeft Maxima dus geschreven. Trekt alle mogelijke registers open om voor haar vader een ander lot te bewerkstelligen dan een levenslange gevangenisstraf. Ze stelt dat zij, net als Maxima, een vader heeft die in de periode van de militaire junta bij de overheid betrokken was. Jorge Zorreguieta als onderminister van Landbouw, Julio als straaljagerpiloot bij de marine.
Ook Gerard Spong heeft steeds gememoreerd dat Julio onder de Argentijnse dictatuur enkel op straaljagers heeft gevlogen. Zal zo'n slimme advocaat zich heus alleen maar hebben laten influisteren door zijn cliënt? Ik geef je gelijk, LHU, dat Spong er niets aan kan doen als Julio tegen hem gelogen heeft. Maar ik kan me toch niet voorstellen dat deze raadsman alleen op de verklaring van Julio inzet.
Welke vliegervaring heeft Julio? Hoe waarheidsgetrouw is het eerder door mij genoemde bericht dat hij op 01/03/1988 aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat zou hebben opgegeven dat hij tot december 1980 vliegervaring heeft opgedaan op de T. American T-28, de Havilland DHC-6, de Beechcraft HE-80, de Grumman HU-16, de Albatross, Aermacchi MB-326 en de Douglas A-4Q? Met welke toestellen werden die dodenvluchten überhaupt uitgevoerd? Uitsluitend met Hercules L-188 vrachtvliegtuigen?
Is de kopie van Julio's logboeken al beschikbaar? Als daaruit inderdaad de onschuld van deze voormalige luchtmachtofficier moet blijken, dan is het toch zaak dat de inhoud zo snel mogelijk openbaar wordt? En dan toch nog liever gisteren dan vandaag?

Maxima gaat zelf niet reageren op de brief van Julio's dochter. Het schrijven is doorgestuurd naar het ministerie van Justitie. "De prinses kan en wil zich niet bemoeien met deze zaak", zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. De naam van degene die namens deze dienst spreekt wordt verder niet genoemd. Zie (wederom):
http://nos.nl/artikel/128339-piloot-julio-p-wil-in-argentinie-onschuld-aantonen.html

Volgt nu een link naar een alweer wat ouder artikel met een vertaling van hoe er in de Argentijnse kranten over Julio, zijn echtgenote en advocaat bericht is:
http://www.prorepublica.nl/artikel....ver_oceaan&t=een+andere+vlucht+over+de+oceaan

Is er verder nog dat artikel waar zowel Peut als 2750439 in hun reacties met de nummers 66 en 67 op wijzen. Hoe er hier geschreven wordt over de voormalige collega's van Julio die hem hebben aangegeven, verschilt mijns inziens niet werkelijk van de manier waarop eerder Julio publiekelijk aan de schandpaal werd genageld. Ook nu geldt weer: 'not my taste' om mensen op zo'n manier neer te zetten.
Ik heb de betreffende mannen maar eens gegoogled. Een van hen zet zich in om chronisch en terminaal zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen met een rondvlucht. Een ander is actief in een vliegclub en kan leuk over zijn passie schrijven.
Met enkele muisklikken ben je ze zo op het spoor.

Ik blijf uitgaan van de onschuld van Julio totdat het tegendeel wettig en overtuigend is bewezen, ook al ben ik nog immer van mening dat hij de schijn tegen heeft. Met de wijze waarop de arrestatie van Julio is verlopen, inclusief alle publiciteit eromheen, heb ik nog steeds moeite. Dat zal ook niet veranderen. Maar ik vind het ook zaak een quote in herinnering te brengen van MG (reactie 38): "Begrip gaat uit naar die collega voor het nemen van deze stap mits het in hun ogen duidelijk was dat deze misdaad begaan is en alle overige stappen zijn genomen of op zijn minst overwogen." Daarbij wil ik wél de mits die MG noemt heel duidelijk onderstrepen.
Pfff, wat allemaal een gewetenskwesties.
Als die collega's Julio inderdaad ten onrechte hebben aangegeven zullen ze een zwaar geweten hebben, lijkt me zo. Als Julio toch die opendeurpiloot blijkt te zijn waar hij door menigeen voor wordt gehouden, zal zijn geweten toch ooit moeten gaan knagen, is te hopen.
 
Laatst bewerkt:
Vandaag verscheen Julio opnieuw in het Journaal. Een tengere man, zoals de Televaag hem in een paginagroot artikel dd. 11/01 jl. beschreef:
html http://nos.nl/artikel/128878-besluit-uitlevering-poch-volgende-week.html
Volgende week woensdag, 20 januari dus, zal het Spaanse hooggerechtshof beslissen of de oud-Transaviavlieger aan Argentinië wordt uitgeleverd.

"Natuurlijk maak ik me zorgen over mijn verblijf daar, maar er rest mij geen alternatief", vertelt Julio aan de krant die er eerder zo rap was met een oordeel en zich er nu op beroept dat de inmiddels meest bekende verkeersvlieger ter wereld zijn stilzwijgen exclusief in dit dagblad verbreekt.

In het betreffende bericht tref ik onder meer zijn antwoord aan op de vraag die mij al zolang puzzelt: hoe zit het met de vliegtuigen waarop hij heeft gevlogen? Julio: "Voor mijn tijd op de straaljagers waren dat kleine vliegtuigjes als de Beechcraft Queen Air. Geen grote viermotorige Lockheed Electra L 188-vrachttoestellen of Huey-transporthelikopters die voor de dodenvluchten werden gebruikt. Videla's junta heeft de regering op 24 maart 1976 omvergeworpen. Daarna ben ik overgestapt naar de burgerluchtvaart (...) Als er in Argentinië geen vuil spel wordt gespeeld, kan ik mijn onschuld aantonen. Met mijn logboeken, de marinearchieven en de correcte getuigenverklaringen."

In de Televaag wordt Julio ook de ruimte geboden om zijn verhaal te doen over die drie voormalige collega's die bewerkstelligd hebben dat hij in hechtenis is genomen. Een van de drie wordt in Transavia-kringen 'Captain Weird' genoemd, een zinspeling op diens achternaam waarmee tevens wordt herinnerd aan de Engelse uitdrukking 'vreemde snuiter', hetgeen als toepasselijk wordt gezien omdat hij overal complotten en samenzweringen in zou vermoeden. Nummer twee heeft als bijnaam 'het chefje' omdat hij (ik citeer) 'zo graag hogerop wil en daarbij over lijken gaat.' De gebeurtenissen op Bali passeren de revue. Jaloezie. Misverstand.

Julio's intense teleurstelling in de Nederland Staat wordt eveneens belicht: "Als staatsburger had ik niet verwacht zó te worden behandeld. Ik ben nooit verhoord, mocht mijn kant van het verhaal niet uitleggen. (....) Hoe kan het anders dan dat de Nederlandse autoriteiten aan Spanje mijn werkschema doorspelen en ik uitgerkend op mijn allerlaatste vlucht in Valencia word gearresteerd? Het betoog van de landsadvocaat dat Spanje zelf heeft gerechercheerd op basis van vluchtgegevens is absoluut onjuist. Namen van de bemanning worden, evenmin als exacte passagiersaantallen, niet van tevoren doorgegeven. Omdat die gegevens vaak tot het laatste moment onbekend zijn. Verder heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met Argentinië. Spanje wel. De overheid heeft willens en wetens meegewerkt aan mijn onmogelijke situatie."

Hij geeft stem aan zijn angst jaren in Argentinië op zijn proces te moeten wachten. En spreekt de hoop uit dat Nederland, en ook Spanje, een vinger aan de pols zullen houden, druk op Argentinië uit zullen oefenen en ervoor zorgen dat zijn rechtspositie niet tot in de lengte van dagen wordt getraineerd.
Meer dan 800 Argentijnen zitten in de cel op verdenking van oorlogsmisdaden. Met het huidige tempo duurt het 23 jaar voor allen zijn berecht. "'Grote vis' Julio komt daar eerdaags bij", schrijft de Televaag.

De krant schetst ook nog een beeld van Centro Penicentario VII, de gevangenis waar Julio thans verblijft, gelegen 'op een desolate hoogvlakte ten zuidoosten van Madrid'. De voormalige Transavia-captain zit niet meer in de isoleer. In dit naargeestig oord hebben de meeste gedetineerden geen idee op grond van welke verdenking 'gentleman' Julio vastzit.
Wat voor een krachtenspel is er eigenlijk gaande?
"De beschuldigingen zijn absoluut onjuist, en alleen het gevolg van een absurde heksenjacht door een aantal collega’s. De rest van de piloten van Transavia steunen me en twijfelen niet over mijn onschuld, schrijft Julio in antwoord op een brief van Rob Zoutberg: http://weblogs.nos.nl/madrid/2010/01/13/schrijven-met-julio-poch/

RTL Nieuws-verslaggever Geert Gordijn heeft overigens de woede van de voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid over zich afgeroepen omdat hij Julio interviewde: “Ik was me van geen kwaad bewust, maar het blijkt in Spanje een delict te zijn om als journalist met verdachten te praten. Dat mag alleen met schriftelijke toestemming van het ministerie van Justitie. Die had ik natuurlijk niet”, geeft Geert te verstaan, zie http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieu...aanse-rechter-woedend-op-rtl-verslaggever.xml

Ik heb nog maar eens even op het internet rondgemuist naar de rechten van Julio als hij eenmaal terug is in zijn geboorteland. Het stemt mij niet hoopvol:
http://www.mfa.nl/bue/consulaire_zaken/algemene_informatie_0/arrestatie
 
Even quoten van ver terug
Volgens dit bericht heeft minister Ernst Hirsch Ballin aangegeven dat Argentinië beter in staat zou zijn om Julio te vervolgen. Vergis ik me als ik stel dat dit wel heel erg klinkt naar Barbertje moet hangen, schuldig of niet?
Stel je voor, pure 'stel dat', Julio P(é) (of mogen we door alle bekendheid in de media al Poch (Pog of Potch?) zeggen?) schuldig is. Wat hangt hem dan boven het hoofd in Argentinië? En als hij zijn straf in Nederland mag uitzitten?

Complimenten overigens voor Boeing747 die het topic goed in leven houdt. Stukje Airworkjournalistiek, houd ik van!
 
Complimenten overigens voor Boeing747 die het topic goed in leven houdt. Stukje Airworkjournalistiek, houd ik van!

Daar wil ik mij ook graag bij aansluiten. Veel journalisten kunnen een voorbeeld nemen aan deze feitelijke, maar ook kritisch genuanceerde berichtgeving.
 
Bij iedere bijdrage die ik geleverd heb voor dit topic heb ik me meer dan eens op glad ijs, zéér glad ijs gevoeld en dat dus zonder mijn altijd vlijmscherp geslepen noren aan! Ik heb mijn woorden gewikt, gewogen. (Gewetens)vragen gesteld. Objectief trachten te zijn, ook al is het zeker mijn insteek om er tegenwicht tegen te bieden dat Julio als schuldige wordt afgeschilderd terwijl er nog niets overtuigend en wettig is bewezen.
Daarbij komt dat ik barmhartigheid als een van de grootste deugden beschouw. Theo de Wit, directeur van het Tilburgse studiecentrum justitiepastoraat, zei er ooit het volgende over: "Barmhartigheid is geen softe waarde. Het is misschien wel het enige mogelijke humane antwoord op de harde ervaring dat er een grens is aan de morele aanspreekbaarheid. Als zodanig verdient barmhartigheid een plaats naast rechtvaardigheid."

Dankzij jullie positieve feedback voel ik me geruggensteund om door te gaan met mijn verslaggeving rond Julio. Ik hoop dat heel frequent te kunnen blijven doen want dan zit er tenminste vaart in het proces, zodat hij snel vrijkomt als hij inderdaad onschuldig is.
Voor zo ver mijn informatie reikt, Priest, kan Julio gewoon met naam en toenaam genoemd worden. Ik citeer NRC-Handelsblad dd. 14/12/09: "We noemen hem Poch. Tot nu toe heette hij in de kolommen van deze krant Julio P. maar zijn familie is overtuigd van zijn onschuld en vindt dat de letter P. een crimineel van hem maakt." Verderop in het artikel wordt zijn volledige naam vermeld: Julio Alberto Poch. In een schrijven met Rop Zoutberg vertelt Julio zich 'uiteraard beledigd te voelen door de berichtgeving in de pers'. Benoemt daarbij het feit 'reeds als een schuldige te zijn afgeschilderd, met foto en volledige naam afgebeeld, zonder bewijs en zonder te zijn berecht: http://weblogs.nos.nl/madrid/2010/01/13/schrijven-met-julio-poch/ Maar ik heb ook ergens gelezen (helaas bron niet meer zo 1,2,3 te traceren) dat Julio in het huidige stadium er evenmin nog prijs op stelt om met J.P. of P. te worden aangeduid, exact om dezelfde reden als eerder verwoord door zijn familie.

Ik ben ook nog maar eens op zoek gegaan naar info over wat er nu eigenlijk aan bewijzen beschikbaar is ter zake hetgeen waar Julio van wordt verdacht.

In het Noordhollands Dagblad dd. 05/12/09 verklaart Henk Potze, de voormalige Transavia-vlieger die ik al eerder heb geciteerd, in het artikel 'Julio Poch verdient een eerlijk proces': "De Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres zegt tal van bewijzen te hebben. Maar in een naar de pers gelekt memo staat wat Torres heeft verzameld, en dat is vrijwel niets. Ja, die verklaring ligt er van die Transavia-medewerkers. Maar verder alleen Julio's staat van dienst als vlieger bij de marine in de jaren zeventig. Dat is geen bewijs. En hij verwijst naar het boek 'El Vuelo'(De Vlucht) van de voormalige marinier Adolfo Scilingo die vertelt hoe het eraan toe ging ten tijde van het regime. Maar dat is een algemeen verhaal, geen bewijs tegen Julio. Ik heb dat boek zelf gelezen. Julio komt er nergens in voor."
De krant vraagt ook naar die verklaring van de Transavia-vliegers die Julio hadden horen pochen over zijn missies en hadden gezien dat hij met armgebaren uitbeeldde hoe je een toestel zodanig manoeuvreert dat je er mensen uit kunt laten vallen. Henk Potze: "Daar is verwarring over. Ik heb die verklaring gelezen en er staat niet méér dan dat hij zich tijdens een samenzijn op Bali solidair met het regime heeft verklaard. (...) Hij sprak over de situatie in Argentinië van destijds over 'wij' als hij over de marine sprak. (...) Als ik het over Transavia heb, spreek ik ook over 'wij'. In dit soort zaken zijn nuances heel belangrijk'.

De zoon van Julio komt in dezelfde krant van dezelfde datum op de voorpagina aan het woord in een artikel met de kop: 'Poch jr over piloot: "Mijn vader speelde advocaat van de duivel"'. Zoonlief stelt dat het gesprek tussen zijn vader en twee collega's uit zijn verband is gerukt: "Met een van deze mensen kreeg mijn vader ruzie. Die collega had een romantisch beeld van de revolutie in Argentinië. Mijn vader zei dat hij niet wist hoe het er toen daadwerkelijk aan toe ging. Op de vraag of mijn vader, die toen marinevlieger was, doodsvluchten zou uitvoeren, zei mijn vader dat hij militair was en dat een militair bevelen moet opvolgen. Hij voegde daaraan toe dat hij gelukkig nooit voor de keus is komen te staan. Dat verhaal heeft mijn vader genekt." De zoon benadrukt vervolgens dat zijn vader het vreselijk vindt wat er in Argentinië is gebeurd en nooit iemand iets heeft aangedaan. "Maar in die discussie speelde hij de advocaat van de duivel en dat verhaal is een eigen leven gaan leiden."

Helaas wordt niet duidelijk hoe Julio de advocaat van de duivel heeft gespeeld. Bij duivels advokaat denk ik aan iemand die stevig confronteert. Naar aanleiding van bovengenoemde correspondentie van Julio met Rop Zoutberg is op die site een correspondentie ontstaan tussen ene Rob en ene Dirk. Naar aanleiding daarvan ben ik maar eens wat gaan lezen over Che Guevara, die er ook bij wordt gehaald. Eerlijk gezegd ken ik de man vooral van de T-shirts en de posters. Zal Julio de betreffende oud-collega's er, om maar eens iets te noemen, mee geconfronteerd hebben dat Che ook niet bepaald een Gandhi-type was? En als je zoiets stelt, betekent dat dan dat je instemt met de gruweldaden onder het Videla-regime?

In de Televaag van 11/01 jl. vertelt Julio dat een van de voormalige collega's die hem heeft aangegeven, in complottheorieën denkt. Deze man zou ervan overtuigd zijn dat niet Al-Qaeda maar de Amerikanen achter de aanslagen van 11/09 zitten, dat Bush de oorlog in Irak wilde beginnen en de CIA opdracht gaf de aanslagen te plegen. In aansluiting hierop bericht het zojuist genoemde dagblad: '"Heel vreemd", zo liet personeel van Transavia ons weten, "dat uitgerekend zo iemand betrokken is bij de vervolging van modelvlieger Julio Poch. Dan zou toch een belletje moeten gaan rinkelen?"'
Tja, wanneer gaan er belletjes rinkelen? Op grond van wat? Welke belletjes wil je horen? En welke niet? En wat heeft dat met je eigen referentiekader te maken?
Overigens wordt er geen naam genoemd van het Transavia-personeel dat opkomt voor de voormalige captain.
Ik laat hem zelf nog even aan het woord. Wederom geciteerd uit de eerder aangehaalde Televaag: "Videla's junta heeft de regering op 24 maart 1976 omvergeworpen. Vanaf die tijd heb ik alleen straaljagers gevlogen." Er zijn imiddels zes aanklachten tegen hem ingediend, betreffende zijn aandeel in vijf geruchtmakende zaken zijnde de doodseskaders van de junta. "Op een van de genoemde data was ik nota bene in de Verenigde Staten voor mijn opleiding tot A-4Q Skyhawk-jachtvlieger. In San Antonio, Texas, haalde ik toen mijn Amerikaanse navy wings!"
Belicht wordt dat hij vóór zijn tijd op de straaljagers op 'kleine vliegtuigjes als de Beechcraft Queen Air' vloog, geen grote viermotorige Lockheed Electra L188's of Huey-transportheli's.

Julio zijn hoop is nu dus dat hij in Argentinië zijn onschuld kan aantonen met zijn logboeken, de marinearchieven en correcte getuigenverklaringen.
Wie kunnen die correcte getuigenverklaringen leveren? En wie bepaalt welke getuigenverklaringen correct zijn? En... hoe objectief, hoe subjectief zijn verklaringen? Ik heb een voormalig politieambtenaar wel eens horen zeggen dat getuigen dikwijls met eigen invullingen, interpretaties aankomen.
De getuigenverklaringen van de voormalige collega's die Julio hebben aangegeven, hebben hoe dan ook tot zijn arrestatie geleid.
Volgens Henk Potze in het Noordhollands Dagblad dd. 05/12/09 is Julio 'in de val gelokt'. Na de aangifte door een Transavia-collega heeft het OM in Nederland een onderzoek ingesteld en om informatie gevraagd in Argentinië. "Uit latere correspondentie blijkt dat het daarna precies andersom is. Dan richt Argentinië een verzoek aan Nederland, dat onbeantwoord blijft." Vervolgens wordt belicht dat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Argentinië en dat een eindeloos proces in Nederland de rust rond het Koninklijk Huis kan verstoren.
Wat heeft Argentinië destijds aan Nederland bericht?
Zijn de logboeken van Julio feitelijk niet voldoende om hem vrij te kunnen pleiten of in staat van beschuldiging te stellen?
Zou het niet voor de hand liggen dat het Spaanse Hooggerechtshof daar haar uitspraak op baseert om deze ten val gebrachte piloot wel of niet aan Argentinië uit te leveren?
Het is afwachten wat de uitspraak woensdag 20/01 a.s. zal zijn.
 
Laatst bewerkt:
Wat te verwachten viel is besloten: Julio wordt uitgeleverd aan Argentinië. Dit heeft het Spaanse gerechtshof Audiencia Nacional vandaag in Madrid bekrachtigd. In de zitting van 13/01 jl. had de oud Transavia-vlieger al te verstaan gegeven naar Argentinië te willen om daar zijn onschuld aan te tonen.Toen ik hem het hoorde zeggen moest ik toch een moment denken aan de handdoek en de ring. De psychologische term 'omgekeerde trots' flitste eveneens door me heen. Maar ook het op zich willen nemen van de bereidheid om iedere slag die hem wordt toegebracht te doen omslaan in zijn tegendeel. In dat geval kan er iets in hem groeien en rijpen dat hem sterk maakt en innerlijk verrijkt.
Naar ik in de media heb kunnen lezen laat Julio de moed soms zakken maar is op andere momenten weer heel strijdbaar.

Het hof in Madrid is van mening dat er voldoende garanties zijn dat de voormalig verkeersvlieger in Argentinië een eerlijk proces krijgt. Op grond van de berichten van de VN en de Human Rights Watch verwacht zijn advocaat Gerard Spong dat Julio zeker zo'n zes tot tien jaar voorlopige hechtenis wacht. Hij baseert zich daarbij op een rapport van zojuist genoemde organisaties. Hierin wordt tevens vermeld dat 30% van alle zaken over misdrijven in het Videla-tijdperk tot nu toe in vrijspraak eindigt. De VN noemen de omstandigheden in de Argentijnse gevangenissen mensonterend, de Human Rights Watch duidt ze als levensbedreigend. Er zou gebrek zijn aan eten, kleren, medische verzorging en ruimte.
Julio heeft het ergste nog lang niet gehad.

Ik neem aan dat er snel bericht zal volgen over zijn vervoer naar Argentinië. Of het daarna lang stil zal blijven rond hem?

Ergens stuitte ik ook nog op de mededeling dat de doodsvluchten werden uitgevoerd in kleine propellertoestellen waar twee man in de cockpit moesten zitten. Ik weet niet hoe serieus dit moet worden genomen. Eerdere bronnen vermelden vooral de Lockheed Electra L188's en Huey-transportheli's.

Er zijn veel, heel veel vraagtekens. Van welke kant je ook naar deze zaak kijkt: spoedige opheldering en afwikkeling is dringend gewenst.

Bronnen:
http://video.aol.co.uk/video-detail/julio-poch-klaar-voor-juridisch-gevecht/549570026
http://nos.nl/artikel/130023-julio-poch-wordt-uitgeleverd-aan-argentinie.html
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1337466.ece/Vonnis_uitleving_Julio_P._over_een_week
http://www.volkskrant.nl/binnenland...g_Julio_P._zal_jaren_vastzitten_in_Argentinie
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1317414.ece/Julio_P._vloog_wel_in_een_ander_toestel
 
Laatst bewerkt:
Weer de nodige info rond Julio.
Voor de uitlevering staat een periode van tien dagen. Binnen 24 uur na zijn aankomst in Argentinië zal Julio voor onderzoeksrechter Sergio Torres moeten verschijnen om een eerste verklaring af te leggen. Advocaat Gerardo Ibáñez zal de belangen van de vlieger in Argentinië verdedigen. Eerder deden Gerard Spong dit in Nederland en Ignacio Peláez in Spanje.
De onderzoeksrechter baseert zijn zaak vooralsnog op de getuigenverklaringen van Julio'voormalige collega's met wie hij in Bali was. Advocaat Ibáñez is voornemens 'op overtuigende wijze aan te tonen' dat die collega's Julio verkeerd hebben begrepen. Hij wil hen zo snel mogelijk in Argentinië laten getuigen.
Julio wordt waarschijnlijk opgesloten in de gevangenis Marcos Paz, anderhalf uur rijden bij Buenos Aires vandaan. Aldaar zijn paviljoens ingericht voor ex-militairen en oud-politieagenten tegen wie aanklachten lopen wegens mensenrechtenschendingen. Die aparte huisvesting is voor hun eigen veiligheid, aldus de directie.

In de aanloop naar de uitlevering van Julio is frequent aangehaald dat het rechtssysteem van Argentinië tergend langzaam is. De rechters zouden er ook onder druk staan om met veroordelingen te komen: ''Alleen heel dappere rechters durven voormalige militairen vrij te spreken'', stelt Ibáñez. Vorig jaar gebeurde dat op vijf van de 32 veroordelingen.

Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/225/...2010/01/19/Spanje-levert-Julio-Poch-uit.dhtml.
 
Laatst bewerkt:
Zoals in mijn vorige post vermeld zal Julio na zijn uitlevering aan Argentinië binnen 24 uur voor onderzoeksrechter Sergio Torres moeten verschijnen.
In het Noord Hollands Dagblad dd. 19/01 jl. kwam ik nog tegen dat Torres na het eerste verhoor binnen tien werkdagen moet beslissen of hij de zaak voor een tribunaal wil brengen.
Gerardo Ibanez, de advocaat die Julio in Argentinië ter zijde staat, verwacht dat Torres hoe dan ook doorzet. Een beslissing in die richting zal door deze advocaat worden aangevochten bij een hogere rechtbank. Pas als ook deze rechtbank van mening is dat er voldoende bewijs is voor vervolging, zal de zaak van Julio onderdeel worden van een megarechtszaak tegen voormalige militairen. In dat geval verwacht Ibanez niet dat zijn cliënt dit jaar nog voor de rechter komt. Hij zal dan bij een ander tribunaal vragen om een voorlopige invrijheidsstelling van Julio, in afwachting van diens proces. De kans op succes acht hij echter ‘zeer gering, gezien eerdere uitspraken in andere zaken.’
 
Als ik op zijn volledige naam google worden er duizenden resultaten opgehoest. Doe ik hetzelfde op zijn voornaam plus de eerste letter van zijn achternaam dan is het idem dito hetzelfde. Maar geen van de resultaten is nog actueel. De laatste berichten zijn van 19 januari. Ook in de krant niets meer tegengekomen.
Zoals ik eerder liet weten staat voor het concretiseren van de uitspraak van het Spaanse gerechthof een periode van tien werkdagen, waarna persoon in kwestie binnen 24 uur na aankomst voor de onderzoeksrechter dient te verschijnen. Ik meen dus te mogen aannemen dat Julio inmiddels overgevlogen is naar Argentinië en ook zijn eerste verklaring al heeft afgelegd tegenover Sergio Torres. De mediastilte die er nu ineens is vormt een opmerkelijk contrast met de gigasnelheid waarmee de arrestatie van de vlieger wereldnieuws werd en zowel enkele van zijn persoonsgegevens als foto's openbaar werden gemaakt.

Waarom die stilte nu?

Ik kan speculeren over de redenen van deze stilte, ik kan hem inkleuren door er bijvoeglijke naamwoorden voor te zetten, maar daarmee schep ik geen klaarheid.
Ik blijf hopen dat Julio een eerlijk proces krijgt, waarbij mijns inziens openheid hoort. En daarbij doel ik op een openheid die zuiver is, streight.
Zolang het stil blijft kan ik in dezen niets meer melden, helaas.
Op het moment dat er zich nieuws aandient over de zaak van Julio zal ik opnieuw verslag doen. Ik sta er ook voor open. En zal alert blijven.
 
"Julio Alberto Poch werd 20 februari 1952 in Argentinië geboren. Op zijn verjaardag, over zes weken, is hij zeer waarschijnlijk terug in Buenos Aires", berichtte de Televaag op 11 januari jl. Zijn familie hoeft echter geen afstand van ruim zeven keer zo ver af te leggen om hem te kunnen bezoeken op de dag van zijn verjaring. De uitlevering van Julio naar het land waarin hij zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan het schenden van mensenrechten,duurt namelijk langer dan verwacht. Een Spaanse rechter ging op 18 januari akkoord met uitlevering, zij het onder voorwaarde dat Julio bij een eventuele veroordeling geen levenslang krijgt. Die straf bestaat in Spanje namelijk niet.
Omdat de Argentijnse justitie tot dusverre niet heeft gereageerd op die voorwaarde, bevindt de voormalige Transavia-piloot zich nog steeds in een Spaanse gevangenis. Normaal gesproken wordt een uitlevering binnen tien dagen gerealiseerd. Verwacht wordt dat de Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez die nu de zaak van Julio behartigt, spoedig naar Spanje reist om te pogen de zaak vlot te trekken.

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/...5828400.ece/Uitlevering-Julio-Poch-uitgesteld
 
Op het internet zijn sinds 03/03 weer een helehoop nieuwe resultaten te vinden als je op de naam van de oud-verkeersvlieger googlet: vrijwel iedere zichzelf respecterende krant heeft er aandacht aan besteed. Maar er is helemaal niets nieuws onder de zon. Alleen is het nu Gerard Spong die verklaard heeft dat de Spaanse autoriteiten wachten met het overbrengen van de Argentijns-Nederlandse Julio totdat er een garantie van Argentinië is dat hij daar geen levenslange gevangenisstraf krijgt.

Voor degenen die eens een andere foto van Julio willen zien dan die ene pasfoto: http://www.telegraaf.nl/binnenland/6191775/__Julio_Poch_niet_in_Argentini__.html
 
Terug
Bovenaan