Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Opmerking: This feature may not be available in some browsers.
Leuk om te horen dat u hetzelfde rustgevende gevoel had bij basic IFRDeze pak ik hier even op... zodat het niet teveel door elkaar gaat lopen.
Basic instrument ging behoorlijk goed eigenlijk. Het is even wennen maar ook een soort van rustgevend, je hoeft immers niet uit te kijken (dat doet de instructeur voor je), en je kunt puur concentreren op koersen en hoogtes vliegen. Recovery op basis van een kunstmatige horizon is bijna makkelijker dan met een echte horizon, omdat je niet heen en weer hoeft tussen buiten en binnen. Je hebt alle informatie gewoon in je gezichtsveld. Moet het wel allemaal kloppen natuurlijk... als je een defect instrument hebt en je moet nog uitvogelen welke, terwijl een "somatogravic illusion" je op het verkeerde been zet, dat lijkt me dan nog wel lastig. Maar dat hoef ik op basic instrument les 1 nog niet te kunnen natuurlijk.
Wel had ik, gefocust op instrumentvliegen, wat meer last van het constante verkeer op de frequentie van Dutch Mil die zaterdag. Dat leidt toch een beetje af. Ik was blij toen ik over was op de wat rustigere tower frequentie (en ook die is echt niet heel stil op een zaterdag in juli)
Instructeur vroeg regelmatig hoe ik me voelde, maar ik heb gewoon lekker de les uitgevlogen met het "IMC-brilletje" op, alleen gevraagd om op tijd te wisselen voor het circuit, omdat ik als brildrager (voor veraf) iets langer nodig heb dan alleen het "IMC-brilletje" van m'n neus trekken - de andere moet er weer op, tussen de headset door en zo. Hij vond dat ik het lang volgehouden had...
Leuk om te horen dat u hetzelfde rustgevende gevoel had bij basic IFR
Heeft u RT al gehaald? En komt u vaak in dutch mil gebied tijdens lessen?
Ik heb dutch mil toevallig kort nog gehoord omdat Eindhoven Tower ons naar hun verplaatste op mijn laatste les. Dat was mijn eerste keer.
Ah oké! Ik les op Budel, Kempen Airport. Wij hebben eigenlijk geen contact met verkeersleiding in ons eerste gedeelte van lesprogramma. Best jammer eigenlijk, want je nu moet ik de radio in een keer kunnen.Dutch Mil is zo ongeveer half Nederland natuurlijk, waaronder alles oost van mijn "lesveld" Lelystad. Zolang we niet onder de Schiphol TMA willen vliegen (waar je dus onder de 1500 voet moet blijven) lessen we hier dus eigenlijk altijd in Dutch Mil gebied, zodra we de Lelystad CTR verlaten.
RT, theorie en LPE heb ik ja. Nu alleen nog het praktijkexamen... als het goed is ben ik daar nog maar een paar lessen vandaan.
Meeluisteren helpt ook. Pluk eventueel een oude scanner van marktplaats.
Begrijpelijk! Ik luister ze zo nu en dan uit op LiveATC, maar die kan het af en toe ook niet super optimaal doen hoor. ( geruis of onverstaanbare berichten )@Ilango Herkenbaar hoor. Ik ben dan wel begonnen op een 'controlled' veld, maar dan doet de instructeur de eerste lessen de RT. En vooral het hele verhaal voor de startup en arrival requests was in het begin wel even diep ademhalen voordat ik de knop indrukte. Vergeet ik niks? Natuurlijk wel. Ook heb ik wel een aantal keren de "van" en de "voor" roeptekens verwisseld. Is dat erg? Op dit nivo nog niet.
Maar ook daarin bouw je snel zelfvertrouwen en routine op. Kwestie van doen. Het belangrijkste vind ik niet eens het praten maar het luisteren. Oftewel je callsign herkennen, begrijpen wat er gezegd wordt. Iets gemist of wat bedoelt-ie nou? Misschien zijn "say again ..." en "confirm ..." wel de twee belangrijkste "phrases". Want met die twee kun je elke onduidelijkheid oplossen. Niets vervelender dan het niet begrijpen én even niet kunnen bedenken hoe je dat oplost. Knoop het gebruik van die twee in je oren en je komt overal uit. Een beetje ergernis aan de andere kant? Jammer dan. Altijd beter dan dat er iets goed misgaat doordat je je clearance verkeerd begrepen had of zo.
Meeluisteren helpt ook. Pluk eventueel een oude scanner van marktplaats. Zet hem thuis of onderweg aan en luister mee, om een beetje te wennen aan de RT op "die andere" frequenties. Dichtbij een vliegveld hoor je dan wel het meest, op de grond is je ontvangstbereik niet zo groot. Ik heb zelf een setje in de auto liggen met een raamantenne, voor onderweg. Terwijl ik de vliegschool binnenloop weet ik al of het vandaag druk is in het circuit, en wat het laatste weer is volgens de ATIS - die veel vaker bijgewerkt wordt dan de METARs. Je vindt ook veel RT op Youtube, maar dat is wel voornamelijk Amerikaans en ook veel IFR, dus daar heb je niet zo veel aan. Termen als "left traffic" hoor je in Nederland niet.
Precies dít dus...Nog effe over basic instrument: 1 ding wat ik wel ervaren heb, is dat het heel makkelijk is om ongemerkt in een bocht terecht te komen ("the leans"). Dat merk je dus echt niet, zonder visuele referentie.
En zo zijn er nog meer smaken "spatial disorientation".
Check! Zijn allemaal voorbijgekomen in het programma. Evenals diverse "unusual attitudes" zonder stall.De stall wordt vaak tijdens training een beetje (te) kunstmatig opgezet.
Er zijn zoveel variaties te bedenken, klimmend, dalend, in een bocht, wel of niet gecoördineerd en met alle flap variaties.
Een stall in een dalende bocht kan erg verhelderend werken als je gewend bent om dit alleen met een kunstmatige hoge neus stand te doen.
Stall in een dalende bocht met te veel voeten aan de binnenkant van de bocht ~ de beroemde overshoot van final.