Renterherziening, waar goedkoop? (<6.7%)

Tijgert

New member
Het is weer tijd voor de renterherziening van mijn vlieglening en tot mijn grote (niet geheel onverwachte) schrik is er een aardige 'hike'. Van 4.7% schiet ik door naar 6.7% (1 jaar vast) bij Van Lanschot. (3 jaar 6.6%)
Dat stemt mij niet bijster vrolijk :niet_bli:

Los je asap af, blijft je rentelast hetzelfde :(

Zijn er mensen die hun leninkje ergens 'vriendelijker' hebben ondergebracht?
 
Holy crap. Ik wist dat het slecht was, maar 6.7%!

Ik moet nog maar even rond gaan kijken wat ik ga doen met die renteellende voordat het zo ver is.
 
Ik heb het na de opleiding en het tekenen van mijn arbeidscontract overgesloten naar een andere bank en de rente laten vastleggen voor 5 jaar!

Als het je eerste baan is met het laagste salaris uit je carriere, leg de rente voor een paar jaar vast zodat je weet waar je aan toe bent elke maand. De marktsituatie kan snel veranderen en het zou jammer zal als met variabele rente of maar 1 of 2 jaar vast opeens een paar honderd meer moet betalen per maand terwijl je salaris dat nog niet bijhoudt...

@Tijgert
Ja door de ingang van het crew center en meteen rechts. Zij hebben vrijwel alle zaken van oud-studenten van de Pilotendesk in Groningen overgenomen.
 
Iemand enig idee wat ze op dit moment voor rentes vragen?
Wel VNV/geen VNV/ Balpa lid ook goed?

Grtz,
Vervlogen
 
Tijgert is inderdaad in het crewcenter, tarieven weet ik niet precies, ik heb m een paar jaar terug voor 10 jaar vast gezet (gelukkig) maar voor VNV-leden liggen ze volgens mij op het hypotheekrentetarief. Balpa lid gaat niet werken voor het arrangement vrees ik.
 
Pagina 546 van teletekst geeft in elk geval een overzicht van de officiele rentestanden, uiteraard valt er te onderhandelen...
http://teletekst.nos.nl/ zie pagina 546

Als je exact wil weten hoe groot de onderhandelingsruimte is, moet je op pagina 542 kijken. Hierop staan de zogenaamde Euribor rentepercentages. Dit zijn de percentages die banken elkaar betalen voor het onderling lenen van geld. Dus wanneer jij een lening neemt bij de ABN-Amro Bank, kan het heel goed dat de ABN dit geld weer leent bij de ING, het percentage dat de ABN de ING dan moet betalen is de Euribor. Oftewel wat de ABN jou dan doorberekend is de Euribor met daarbovenop wat zij aan je willen verdienen...
 
Toen ik nog hypotheken deed bij de ABN kreeg alleen een select aantal personeelsleden het Euribor tarief (plus 0,3% geloof ik) en alleen over het aflossingsvrije gedeelte. Volgens mij was dit niet voor (consumptieve) kredieten.

In mijn tijd (1 jaar geleden) kreeg je, als klant, korting op het gepubliceerde tarief als je ook diverse producten had (rekening courant, spaarrekening(en), verzekeringen etc. Tegenwoordig kan je, met hypotheken, nog maximaal 0,1% korting krijgen op het niet gepubliceerde tarief. Volgens een vriendin van me is dit 0,5 à 0,6% korting over het gepubliceerde (hypotheken) tarief.

Kleine tip; mocht je meer verdienen dan € 50.000,- netto, of met € 100.000 vrij kapitaal, kan je preffered banker worden bij de ABN met misschien nog wat extra ruimte voor onderhandelingen, ook al zal dit mager zijn. Kleine moeite om te vergelijken, kan een hoop besparen.

Kleine tip 2; Wanneer je denkt dat de economie minder gaat worden en de banken doen hetzelfde als bij de vorige recessie, dan zou de rente weer omlaag gaan. Om boeterente te voorkomen zou het dan handig kunnen zijn om een korte renteperiode te nemen. Dat kan een behoorlijke boeterente besparen. Helaas heb ik geen glazen bol, anders was de rest van de wereld ook al naar mijn onbewoond fantasy eiland gekomen, dus een ieder moet dit zelf overwegen.
 
Vandaag gebeld met ABN Schiphol.
Ik hoop voor je Tijgert dat ze voor VNV leden een betere deal hebben dan voor Balpa leden, maar voor mijn absoluut geen reden om over te stappen.
1 jaar vast 7,85% :(
5 jaar vast ook 7,85%

Grtz,
Vervlogen

P.S. Tijgert wil je even laten weten waar ze voor jou op uit komen?
 
Wat ben ik blij dat ik hier vanaf ben! 6,7% echt belachelijk voor woorden!
Tijgert je kan best wat van mij lenen hoor...

Grtz.
 
Veel consumenten halen hypotheektarieven en tarieven voor middellange geldleningen door elkaar.

Hypotheektarieven zijn puur voor woninghypotheken en soms voor een tweede huis of vakantiewoning. Op een woninghypotheek wil de bank uiteraard ook verdienen. Daarnaast is er afhankelijk van het risico (financier je maar 75% van de warade of meer dan het huis waard is?) een opslag van 0,2 tot 0,5%. Dus inkoop van de bank + 0,2% voor een hypotheek tot 75% van de executiewaarde van de woning was zo'n beetje de bodem.

Pilotenfinancieringen zijn echter middellange geldleningen, dit is maatwerk, arbeidsintensief, en dus duur. Daarnaast heeft men behalve je inkomenspotentieel en soms een borg van het garantiefonds geen enkele zekerheid. Voor starters op de pilotenmarkt zijn deze leningen daardoor gauw 1% duurder dan een woninghypotheek. Als je kijkt dat de hypotheekrente voor 10 jaar vast rond de 6% zit, dan is 6.7% helaas een marktconform tarief.

Voorheen (tot aan de kredietcrisis) kon je stellen: euribor + 0,2% (1 jaars euribor zit nu rond de 5,3%) is zo'n beetje de inkoop van de bank. Tegenwoordig moet je van die 0,2% ongeveer 0,3% maken bij 1 jaar vast en 1% bij 10 jaar vast. Dit komt omdat pakketjes hypotheken weer worden weggezet op de kapitaalmarkt en de pensioenfondsen die deze pakketjes kopen fors meer willen hebben t.o.v. van de marktrente i.v.m. het kredietrisico.

Even een rekensommetje: Euribor 1 jaar 5.3% + 0.3% opslag ivm kredietcrisis + 0,2% overhead + 1% risicoopslag ivm geen zekerheid = 6.8%. Als de bank dan 0,2% wil verdienen zit je op 7% voor 1 jaar vast.

Let wel, het lijkt alsof de bank nu veel geld verdiend, maar dit is in werkelijkheid dus niet zo, overhead is overhead, de opslag ivm kredietcrisis moet men aan de pensieonsfondsen aan rente uitkeren en de risicoopslag moet men wegzetten bij de ECB om in geval van niet betalende piloten de lening te kunnen afboeken...

Tot nu toe de thorie, nu ff terug naar jou case:

Van lanschot doet je een aanbod van 6.7% op basis van 1 jaar vast. Je moet er rekening mee houden dat dit een aanbod is op een "oud" rentetarief. Als je nu als nieuwe klant Van Lanschot belt, zul je ook 7% moeten betalen. Dit vanwege de verhoging van de ECB. Daarnaast moet je meestal bij een middellange geldlening ook boetrente betalen als je deze voortijdig aflost, ook al is je reneteperiode afgelopen. Ga uit van minimaal 1%. Als je ook nog uitgaat van 0,5% afsluitkosten bij een nieuwe lening bij ABN of Rabo dan moet je ruim onder de 6.5% uitkomen voor 5 jaar vast, wil het zin hebben.

De door ABN genoemde tarieven zijn volgens mij de gepubliceerde rentes. Als klanten een lange termijn relatie willen aangaan en veel bij ABN doen dan zijn hier mogelijkheden. Voor Rabo en ING geldt hetzelfde.

Wat de rente gaat doet weet momenteel helemaal niemand. Ik durf je hier geen advies over te geven. Je kunt net zo goed naar het Casino gaan...

Als je voor 1 jaar kiest, zorg dan dat je volgend jaar optijd een aanbieding van 2 andere financiers hebt, zodat je goed kan vergelijken en dan niet "verplicht"bent vanwege de rentemarkt om het standaard aanbod maar te aanvaarden.

Succes
 
Ik heb de lening voor mijn opleiding destijds als een bouwdepot afgesloten (nieuwbouwhuisconstructie) en betaal dus 4 procent rente voor 10 jaar vast........

En dat allemaal bij de rabobank.....

Groeten Steef
 
@ all,

Een kantoor wat veel ervaring heeft met piloten en meer in het algemeen mensen met meer dan gemiddelde inkomens is Reijn en Verkuil in Amsterdam. hier hun site

Mijn vriendin werkt daar ( in de binnendienst dus geen bonussen te scoren :-( ).
Als je vraagt naar Esther weet je 1 ding zeker. Misschien niet de goedkoopste, maar wel voor jou de beste. Want dat zit hem lang niet altijd alleen in het rentepercentage en de rentevast-periode!

Grtz - Barry
 
Wat een toeval... net deze week ook een brief op de deurmat van mijn geliefde ABN.
van 4,5% naar 8,5% effectief, voor wederom 5 jaar.

:stapelge:
 
Back
Top