Medische keuring en atriumfibrillatie

VanFan

New member
Beste mensen,

Is hier wellicht iemand die wat kan zeggen over het volgende...

Een aspirant PPL-er zit met het volgende probleem,
hij is gekeurd (initiële keuring) en afgekeurd vanwege
atriumfibrillatie.

Hij gebruikt acenocoumarol (sintrommitis) met
daarnaast bisoprolol 5 mg/dd en daarnaast iets als Omnic
vanwege prostaat.

De vraag die ik heb, is waarom hij afgekeurd is.
Want als ik lees in de medische eisen moet het toch mogelijk zijn om een klasse II te krijgen.

Verder de vraag als je initiëel afgekeurd bent, wat is dan de weg die je
moet volgen om evt. bezwaar te maken?

Ik heb sterk de indruk dat dit toch mogelijk
moet zijn. In ieder geval weet ik dat de FAA het toestaat.

Ik ben benieuwd alle informatie is welkom,

Greetz, Vanfan
 
Last edited:
Heb ook zoiets gehad (WPW), het kwam boven bij de initiele keuring zo'n 20 jaar geleden en was toen onherroepelijk een reden voor afkeuring.

Onder de nieuwe regelgeving is e.e.a. wat soepeler geworden maar weet niet of dat ook geldt voor de initiele keuring. Heb lange tijd met een multicrew restrictie moeten vliegen tijdens commerciele operaties.

Heb het toen laten verhelpen middels een RF ablatie (Niet-medicamenteuze behandeling) en ben sindsdien klachtenvrij. Er werd in het verleden bij iedere medische keuring dan wel een ECG gemaakt ter controle, nu is dat onder de nieuwe regelgeving niet meer nodig.

De keuringsarts van de locatie Schiphol Rijk heeft een cardiologische achtergrond en weet er erg veel van. Ben z'n naam even kwijt maar het is van origine een Italiaan, misschien dat iemand z'n naam weet?

Zie bijgaande Wiki voor verdere info.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Boezemfibrilleren


GF.
 
Vorig jaar heb ik ook acenocoumarol gebruikt. Dat was ook een van de reden dat ik toen niet mocht vliegen (Klasse 1).De laatste keer ben ik in Belgie gekeurd maar ik neem aan dat de procedure in Nederland hetzelfde is:

Na initiele afkeuring heb je nog een moment dat je bepaalde documenten mag overleggen die jouw keuring kunnen ondersteunen. Mocht om wat voor reden dan ook een afwijzing volgen, dan kan je tegen die beslissing in beroep gaan. Dan heb je tijd om eventueel extra onderzoek te laten plaatsvinden. Vervolgens mag je voor de beroepscommisie verschijnen en je betoog houden. Voor deze beroepszitting mag je een arts/specialist meenemen die eventueel het woord voor je kan doen.
De beroepscommissie heeft dus de bevoegdheid boven de beslissing van de medische commisie te gaan.
 
Atriumfibrilleren en vliegmedische keuring

Atriumfibrilleren en vliegmedische keuring

Atriumfibrillatie is een ritmestoornis waarbij door bloedverdunning moet worden voorkomen dat er bloedpropjes vanuit het onregelmatig kloppende hart naar de hersenen schieten en daar een beroerte veroorzaken. Verder moet het ritme worden gecontroleerd, hetzij door medicijnen, hetzij door een pacemaker, hetzij door 'operatief' ingrijpen in het electrische systeem van het hart.

De bloedverdunner is moeilijk doseerbaar; vandaar regelmatige controle door de thrombosedienst. Teveel bloedverdunning geeft kans op (hersen-)bloedingen, te weinig op bloedpropjes.
De hier gebruikte bloedverdunner is niet met vliegen verenigbaar.

Mogelijk dat een pacemaker (die ook weer aan bepaalde eisen moet voldoen) uitkomst kan bieden.

Succes.

Frank Beekman
 
Bedankt voor de reacties,

we gaan proberen om hem toch nader te laten onderzoeken/behandelen,
zoals gezegd, hopen we dat het mogelijk voor hem is om als
PPL-er toch te mogen vliegen.

Als sintrom niet kan, hopen we op een andere bloedverdunner.

De cardioloog die genoemd werd is een goed aanknopingspunt
alsmede de genoemde "beroep"- procedure

mhg Vanfan
 
Atriumfibrillatie is een ritmestoornis waarbij door bloedverdunning moet worden voorkomen dat er bloedpropjes vanuit het onregelmatig kloppende hart naar de hersenen schieten en daar een beroerte veroorzaken. ------

De hier gebruikte bloedverdunner is niet met vliegen verenigbaar.
------

Frank Beekman

In aanvulling hierop...
Het gebruik van antistolling in de vorm van acenocoumarol bij AF (atriumfibrilleren) is in de regel tijdelijk en wel voor de duur van het AF. Zodra patienten goed zijn ingesteld op de acenocoumarol (door de thrombosedienst) kan de behandelend arts de medicijnen starten om het ritme weer goed te krijgen (=sinusritme=SR). Bv B-blokkers (zoals bisoprolol), of digoxine (Lanoxin).

Meestal lukt dit en kan bij blijvend SR uiteindelijk de antistolling in de vorm van acenocoumarol gestaakt worden. Soms echter schieten mensen steeds weer opnieuw in AF. Het is dan nodig om de dosering van de medicatie aan te passen. Er vindt echter ook wel electrocardioversie plaats, maar zelfs dat is niet altijd afdoend...

Zoals gezegd is het meestal gelukkig geen probleem. De B-blokkers (bisoprolol) en Omnic (voor de prostaat) vormen zéker geen probleem. Bloedverdunning in de vorm van Carbasalaatcalcium (Ascal), of Acetylsalicylzuur, ook niet. Eerst zal hij echter SR moeten krijgen; tot die tijd zit hij aan de acenocoumarol vast.

Dit alles los van het oordeel van de keuringsarts mbt de achterliggende problematiek... Uiteindelijk is echter de verwachting dat hij weer kan stoppen met de acenocoumarol en zich opnieuw kan laten keuren.

Grasshopper/vliegende (huis)arts
 
Back
Top