Kaasfondue

arthorizon

New member
Goede middag.

Ik heb een vraag die eigenlijk niets met aviation te maken heeft maar ik stel hem toch maar even want ik moet wat.

In mijn expat kring in Kuala Lumpur zijn we allemaal eens aan de beurt om een avond festijn the organiseren.

Nu had Art met zijn grote smoel gezegd dat de volgende sessie bij hem thuis was en,... Kaas Fondue.
Nou, dat ging er in als nasi lemak natuurlijk want de normale gang van zaken in het expat circuit komt niet verder dan de obligatore BBQ, Steamboat, Drunken shrimps, Satay Ayam met Roti Prata, you get the point.

Nu was het lang geleden dat ik zulks heb gebrouwen dus even geoefend.
Katastrophe. Niks lukte, het bleef maar oily en wilde niet emuleren tot die fijne melange die je met een stukje stokbrood naar je mond brengt.
Heb nog wat zetmeel geprobeerd maar dat mocht ook niet baten.

Ik ben het verleerd.
Kan iemand mij nu snel aan het juiste bereidings concept helpen.
Ik heb, Grueyere, Emmentaler en wat oude Goudse. reeds gesnipperd.
Normaliter bruis ik eerst wat witte wijn, strooi wat knoflook en dan gaat de kaas er in. Roeren. So far so good. Dacht ik, maar mijn oefeningen gaan steeds fout.

Wie helpt mij op weg om een vergeten recept terug in herinnering te brengen,

Thanks.

Cheers
Art
 
Leon.

Je dacht toch hopelijk niet dat ik geen Google tocht had gemaakt?
Natuurlijk wel.

Maar. the issue is, dat ilk alles naar de letter volg en het lukt niet. Ik heb een Swiss restaurant truukje nodig want die zetten de pan altijd gebruiksklaar op tafel.
They know something I don't.

Ik heb zelfs eens kaasfondue gegeten in een Rotterdams restaurant, de naam ben ik vergeten maar het was zoiets als Swiss Chalet of zo.
Die hadden kaasfondue en die kwam binnen tien minuten op tafel, perfect en geweldig.

Kijk, dat bedoel ik nouw. Er is een klein ingredient receptive wat ik niet weet en wat ik dus nodig heb om hier niet voor schut te gaan.
Dus, Leon, met alle respect, Google does not cut it.
Ik heb ECHTE info nodig.
Het detail waarop de emulsie stroperig wordt en blijft.

En @ Moraalridder, natuurlijk hoort er Kirsch in. Soms denk ik wel eens dat ik daarin overdrijf.
Een Zwitserse Chef heeft mij ooit gezegd dat het gebruik van zetmeel absoluut uit den boze is en het gebruik daarvan de amateur kenmerkt.

Cheers
Art
 
Ik kan je van harte de kant en klaar verpakking aanbevelen. Die smaken prima doen niet onder voor wat je zelf kan maken:

In principe kunnen er allerlei kaassoorten voor gebruikt worden. Voor de Zwitserse kaasfondu in ieder geval Gruyere (iets pittig en beetje zout) en Emmentaler (zoet) in een gelijke hoeveelheid (1:1), maar een derde kaassoort die wat pittiger is zoals Appenzeller of Vacherin Mont D’or is onder de deskundigen zeer geliefd. Dan ook een gelijke kaasverhouding (1:1:1). Per persoon moet je ca. 200 tot 250 gram kaas rekenen.
Verder droge witte wijn (hoeft helemaal geen dure te zijn, moet wel droog en eventueel wat zurig zijn. Je hebt de helft of net iets meer van het gewicht van de kaas aan wijn nodig.) Natuurlijk een scheutje kirsch. En wat alle deskundigen ook roepen is een beetje citroensap. Dan hoef je maar weinig bindmiddel zoals maïzena te gebruiken, omdat citroen helpt bij het smelten van de kaas. Natuurlijk mag knoflook niet ontbreken, maar het hoeft ook weer niet te overheersen. Om de kaasfondue af te maken is verse peper en eventueel nootmuskaat goed.
 
ok, dan reageer ik toch maar:

Zetmeel inderdaad niet doen. is onzin en slecht, werkt juist tegen je - als de emulsie te dun is gewoon meer kaas gebruiken - maar dat vindt de gemiddelde Hollander vaak te duur vandaar de zetmeel trukjes.

De combinatie van kaas is belangrijk. Ik zou de Goudse er uit laten.

De wijn mag absolute niet koken, maar moet wel tegen het koken aan zitten.

Dit kan je het best doen door een caquelon te gebruiken (= belangrijk, dan heb je geen lokaal hitte punt, zoals bij een stalenpan)

Wellicht was dit alles bekend, maar het is een serieuse poging van mij. Mij lukt het hiermee altijd perfect.

(en natuurlijke een goede wijn gebruiken!)

oh ja: Kaas voorzichtig toevoegen - op gevoel
 
Art,

Sorry dat ik aannam dat je niet gezocht had. Eerlijk gezegd was ik eigenlijk in de veronderstelling dat na het mislukken van het brouwsel het restant wijn door je was genuttigd en daarna de drive om er zelf iets van te maken gedaald was tot het nulpunt.
Ik begrijp nu dat het geen gemakzucht is, maar dat het echt niet lukt. Kan helaas niet helpen. Ben een echte vleeseter en heb mijn laaatse kaasfondue in mijn studententijd gegeten, ergens in een in kaasfondue gespecialiseerd restaurant in het Amsterdamse red light district.
Mijn echtgenote is Zuid Afrikaans, dus die weet het ook niet.
Succes,


Leon.
 
Normaliter bruis ik eerst wat witte wijn .....
Ik ben geen kaasfondue expert, maar wanneer je de wijn op temperatuur bruist, wil
dat mi zeggen dat het water erin kookt. En dan is natuurlijk de alcohol al verdampt
en ga je effectief proberen de (vette) kaas in het water op te lossen. Daar
heb ik een hard hoofd in. :)

Ik zou zeggen, de wijn tot max 60 gr. C verwarmen.

Smakelijk eten.
 
Ehm, iets meer Kirsch voor de vloeibaarheid, en de kaas vooral langzaam opwarmen en wat langer door laten warmen? Wordt de boel vanzelf weer iets dikker van volgens mij.

Zéker geen geviezerik met maizena of ander bindmiddel. Heb ik trouwens nog nooit nodig gehad. Ik krijg het idee dat je de boel te snel te hoog opstookt?

Succes
 
AsterixKaasfondue.jpg


Wat is het eindresultaat geworden?
 
Back
Top