Hoe kies je een goede accountant ?

Blue-eagle

New member
Goededag iedereen,

Ik ben inmiddels begonnen met een geïntegreerde ATPL-opleiding. Nu komt er toch een vraag in me op die menigen denk ik met mij delen toen zij pas waren begonnen. De opleidingskosten zijn duur. Dit is onder voorwaarde belastingaftrekbaar als je later werkt als piloot, hiervoor kunnen vele accountantskantoren je alles uitleggen. Nu is mijn vraag:

Hoe hebben jullie je accountant geselecteerd om je met deze situatie te helpen? (grote/kleine bedrijf, naamsbekendheid etc.)

Ik heb wat research gedaan en het komt erop neer dat elke accountant je wel kan helpen, maar dat het bij sommige wat sneller gaat omdat ze vaker met "pilotenkwesties" te maken hebben gehad (bv. BDO).

Met vriendelijk groet,

Blue-Eagle
 
Er zijn hier wel wat topics over, als je de zoekfunctie gebruikt kom je ze wel tegen.
Je het hier ook niet per se een accountant voor nodig. De belastingdienst zelf kan je hier ook een aardig eindje mee op weg helpen, en dat doen ze nog gratis ook.
 
Folberts, jij kan me vast wel uitleggen wat het grove verschil tussen een accountant en een financieel planner is?
 
Ik zelf zit bij BDO Campsobers in Leiden, waar ik uitermate tevreden over ben. Niet de goedkoopste, maar werken snel, effectief, en hebben me al duizenden en duizenden euro's opgeleverd. Ze hebben ervaring met vliegers. Ik zit erbij omdat de pa van een maat daar de baas is, en dat zijn beide goede knakkers.
 
Het aftrekken van je studiekosten is in principe niet moeilijk:

Je moet je studiekosten in het jaar dat ze gemaakt worden aangeven. Zo bouw je een zogenaamd persoonsgebonden aftrek op. Door middel van carry forward moet je elk jaar het persoonsgebonden aftrek meenemen totdat je een baan hebt waarna je deze kosten kunt gaan aftrekken. Deze carry forward kan uit mijn hoofd 8 jaar.

Zoals je kunt zien is het in principe helemaal niet moeilijk. Ik zou een accountant in de buurt kiezen zodat je gemakkelijk documenten kunt overhandigen en je gemakkelijk de zaak kunt bespreken. Elke middelgrote accountant is wel thuis in het aftrekken van studiekosten aangezien de materie zeker niet moeilijk is. In principe zou je de aangifte ook zelf kunnen doen, zeker als je definitieve persoonsgebonden aftrek is vastgesteld. In de regel zul je zien dat een goede accountant die fair is ongeveer 100 euro per aangifte rekent indien het puur om studie- en loonkosten gaat.
 
@ RTO: Ik heb ook het gevoel dat het principe van studiekosten aftrekken niet moeilijk is, maar volgens mij is een geïntegreerde ATPL-opleiding toch een speciale gelegenheid met een aantal haken en ogen? (ik las op de site van belastingdienst dat je studiekosten tot max. €15.000 euro kunt aftrekken) Zelf ben ik helemaal niet thuis in het belastingsysteem dus neem ik voor de zekerheid wel een accountant die dat uitzoekt...
Zijn er naast BDO ook andere kantoren die vaker met "pilotenkwesties" te maken hebben?
 
Ik denk dat elk middelgroot kantoor in de regio Amsterdam wel een paar vliegers in het klantenbestand heeft. Mischien kan de pilotendesk van de ABN je naar een accountant verwijzen.

Die 15.000 is alleen als je buiten de ''standaard studie periode'' tussen je 18e en 30e valt. Tussen je 18e en 30e is het aftrekbare deel onbeperkt, maar wel met een drempel van 500 euro per jaar en dit geldt maar voor 4 studiejaren.

De enige haken en ogen zijn dat je in het jaar zelf je studiekosten moet aangeven. Ik had dit initieel niet gedaan en aangezien ik al een definitieve aanslag over die jaren heb gehad heb ik even moeten vechten om toch die studiekosten nog te kunnen aftrekken. Hier was de accountant wel handig. Maar jullie hebben gelijk dat de 100 euro aan kosten per jaar niet opweegt tegen het financieel voordeel dat je anders mischien zou missen.
 
Jazeker kan ik dat. ;) Het is niet mogelijk om alles volledig uit te leggen dus wie er behoefte aan heeft kan me een PM sturen dan mail ik even mijn gsm nummer. Dat zet ik liever niet op een publiek toegankelijk forum.

Financiele planner : Noem het de regisseur van je persoonlijke financien. Hij/ zij heeft kennis van een groot aantal verschillende onderwerpen, waardoor hij alle financiele puzzelstukjes integreert.
Hij heeft kennis van : Economisch beleid en financiële planning, Beleggen, Fiscale aspecten van financiële planning, Huwelijksvermogens en erf- recht, Pensioenen en levensverzekeringen, Sociale verzekeringen, Pensioen, Vastgoedbeleggen, Estate planning, Behavioural finance en financiële integriteit, De directeur-grootaandeelhouder en zijn BV.

Je geeft een financiele planner een schoenendoos met informatie over opgebouwd pensioen bij verschillende werkgevers, verzekeringen, hypotheek, ed. en hij maakt een mooi plan gebaseerd op jouw wensen met een to do lijst om deze te bereiken en evalueert de stand van zaken periodiek. De goede regelen jouw financiele zaakjes terwijl jij over de oceaan vliegt.
Ik heb het niet zo op fp bij banken. Die zitten er uiteindelijk toch om je een product te verkopen.

Het is populair om je fp te noemen dus hoed u voor namaak! ;)

Op de Amerikaanse site van fp staat een goede omschrijving : http://www.cfp.net/learn/
In Nederland zijn de 'echte'/goede aangesloten bij de FFP (HBO+) of het register MFP (post doctoraal) http://www.rmfp.nl.

Een accoutant is meer iemand van de belastingen en boekhouding alleen. Hij maakt onder andere een verlies en winstrekening + balans en doet de aangifte voor de IB, VpB en BTW.
Ik zou het een specialist willen noemen, met op een beperkter gebied veel kennis van zaken, voor een ander doel dan een financiele planner!

Ik heb Van der Kloet via via ontmoet en hij werkt inmiddels 5 jaar voor me. Ik vind hem goed, hij is daarnaast fiscalist, fatsoenlijk en betaalbaar. Daarnaast ben je geen nummer maar een gewaardeederde klant. Hij heeft een aantal vliegers in de boeken waarvan ik positieve verhalen hoor.

En hoe weet ik dat allemaal? Ik heb er voor doorgeleerd. Ik ben MFP-er ;)

Nog andere vragen ... ik merk het wel. Succes!
 
Last edited:
Sounds good Folberts. Je bent zelf niet toevallig werkzaam bij die toko? ;) Vergeef mijn skeptische houding, zal het sowieso even checken.
 
Back
Top