EPST

Diana

Active member
Informatie over de selectieprocedure van European Pilot Selection & Training.
==Fase 1==
Compass (Computerized Pilot Aptitude and Screening System)
Deze fase bestaat uit een COMPASS (vliegaanleg) test, een psychometrische test (10 Factor Pilot test - 10-F-P) alsmede een technisch inzicht test. Het is een individuele test op afspraak, zie het als een soort pre-selectie. Je gaat niet met een hele groep tegelijk, het is geen officiele selectiedag.
Citaat van de EPST website: "Wij vestigen de nadruk op het feit dat dit systeem geen vervanging is van een complete selectie procedure, maar een kost-effectieve test om de basis aanleg voor het beroep van piloot te bepalen, waardoor men gemotiveerd aan een verdere selectie zou kunnen deelnemen dan wel onnodige kosten daarvoor kan besparen."

De eerste test is een hand-oog-voet coordinatie test, je moet dan met een stuurknuppeltje de naald van een wijzer op een streepje houden en tegelijkertijd met voetpedalen een balletje ook op een streepje houden.

De tweede test moet je met datzelfde knuppeltje slalommen over een kronkelweggetje, tussen driehoekjes door, wel lastig, omdat die knuppel niet gelijkmatig stuurt.

Bij de derde test moet je steeds 2 (of meer) getallen onthouden van verschillende metertjes, deze getallen zijn vrij lang en snel weer verdwenen, blijkbaar kijken ze hierbij naar je kortetermijn geheugen.

In de 4de test moet je hoofdrekenen, niet echt moeilijk, maar soms wel instinkers, je krijgt er ook een kladpapiertje bij, dus als het echt te moeilijk wordt moet je dat gewoon gebruiken. De staartdelingen zijn moeilijk.
Oefen met de hoofdrekentestjes die op de site van EPST staan. Ze zijn eenvoudig maar gaat het vooral om de snelheid van oplossen. Je krijgt veel meer (en moeilijker) en hebt er een bepaalde tijd voor staan.
Ook belangrijk om te weten is dat alle antwoorden in het rekengedeelte gehele getallen zijn. De rekenvragen zijn open vragen.

Bij de 5de test krijg je een aantal instrumenten, een kompas, een kunstmatige horizon en een variometer, je moet dan zeggen welk vliegtuigje (van de 4) er bij die instrumenten hoort.

De laatste test is een taskmanager, je moet dan gegevens in een autopilot invoeren en tegelijkertijd op een aantal lampjes letten en daar op reageren.

Verder krijg je nog een technisch inzicht test waarbij gekeken wordt hoe goed je natuurkundige kennis is. Van de 15 vragen moet je er 10 goed hebben. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Momentenwet
- Luchtdruk
- Buigzaamheid materialen
- Werking van een 4-takt motor
- Lift op een vleugel
- Luchtballon
- Wet van Ohm
- Hydraulica
- Draairichting tandwielen
- Draaisnelheid tandwielen
- Magnetisme
- Krachten
- Eigenschappen vliegtuig in kruisvlucht
- Relatie hoogte, temperatuur, luchtdruk
- Richting van een wegschietende steen uit een autoband

Afhankelijk van hoe belangrijk je het vind en/of hoeveel vertrouwen je er in hebt kan je voor fase 1 de volgende voorbereidingen treffen:
- zorg sowieso dat je goed uitgerust (en dus geconcentreerd) bent;
- oefen hoofdrekenen en staartdeling, het boek 'Zestig hoofdrekentrucs' (zie de bibliotheek) kan erg van pas komen, maar houd er rekening mee dat toepassing onder tijdsdruk in de praktijk vies kan tegenvallen;
- misschien wat oefenen met een joystick met de programma's op de site van Tjeerd Schouten.
- Om je natuurkundige kennis bij te schroeven, kan je het boek "HAVO Natuurkunde - SAMENGEVAT - Schematisch overzicht van de examenstof (2e fase) - (ISBN 90-43-3014-X90-06-07054-8 (vierde druk, eerste oplage))" doornemen.
Met name de onderstaande hoofdstukken van dat boek bevatten de belangrijke voorkennis voor de technische test:

  • 1. - Elektriciteit (N1)
  • 2. - Elektromagnetisme (N2)
  • 3. - Opwekking en transport van elektrische energie (N2)
  • 5. - Eigentrillingen en golven (N2)
  • 6. - Beweging, kracht, evenwicht en energie (N1)
  • 7. - Versnellen, vertragen en cirkelbewegingen (N2)
  • 8. - Materie, warmte en energie (N1)
  • 11. - Regelsystemen en signaalverwerking (N2)

Daarnaast krijg je ook nog een aantal Engelse testen. De luistertest is erg makkelijk om te volgen, ze vragen dingen zoiets als: Wat is de situatie aanboord? A)B)C), Wat wil de piloot A) B) C). Naast de luistertest is er ook nog een begrijpend lezen test, waarbij je moet aangeven of de gegeven stelling in de tekst beantwoord wordt: ja ,nee, niet gegeven.
Als laatste van de Engelse test heb je een kennistest. Dit alles is niet geheel moeilijk.

Als allerlaatst krijg een psychologische test van 225 vragen, ga niet invullen wat je denkt dat zij willen horen. Tijdens fase 2 gebruiken zij namelijk die test om te kijken of het klopt hoe jij je die dag had gedragen en wat de uitslag van die test is geweest.

De Engelse test en de psychologische test tellen NIET mee voor de uitslag van Fase 1.

De test duurt ca. 3 uur. De passing score is 24, het maximum is 42.
De uitslag krijg je direct na de test.

Je hoeft niet in een pak te verschijnen bij fase 1, maar kwaad kan het ook niet.

==Fase 2==
Gedurende deze fase neem je deel aan groepsactiviteiten, een rekenkundige test enz. Bovendien is er een persoonlijk gesprek met leden van het selectieteam. Deze dag begint 's morgens vroeg en 's middags mag je naar huis waar je moet wachten op een telefoontje of je de volgende dag naar simulator mag. Krijg je geen telefoontje dan ben je afgevallen en krijg je schriftelijk bericht.

===1e groepsopdracht===
Onbewoond eiland: Jullie zijn neergestort met een vliegtuig en de twee piloten zijn overleden. Jullie hebben nog 12 voorwerpen uit het vliegtuig kunnen redden. Rankschik de voorwerpen op volgorde van belangrijkheid. Het is zo dat er dingen tussen zitten die in eerste oogopslag belangrijk zijn om te overleven en er zitten spullen tussen waarvan je in eerste instantie denkt dat het onzin is, maar waar je toch wat aan kan hebben als je doordenkt.
Hierbij letten ze op je assertiviteit, je oogcontact, je houding en of je duidelijk bent met wat je wil zeggen. Het gaat er vooral om je mening goed te kunnen argumenteren en om goed te kunnen communiceren met je discussiepartners en open staan voor andere meningen.
Iedereen moet tijdens een bepaald deel van de discussie (dat deel is voor iedereen anders) de discussie observeren en achteraf, aan de hand van de observaties, zijn mening geven over de rest van de groep.

===2e groepsopdracht===
Met een aantal verschillende stukjes hout moet je een brug bouwen. Dit gaat met allerlei "hindernissen". Eerst mag je met z'n allen een kwartier het een beetje "uitproberen". Je mag dan niet meer dan 3 stukken aan elkaar verbinden. Je hebt wel een bord waar je op mag tekenen. Daarna mag je een kwartiertje gewoon gaan bouwen, maar dan wel met "hindernissen", zo mag je bijvoorbeeld 5 minuten lang niet praten met elkaar.
Van deze twee kwartier is één kwartier in het Engels, en één in het Nederlands.

Men zegt dat je niet kan afvallen vanwege je Engels, maar er zijn gevallen bekend die hierop toch zijn afgewezen.

Tijdens de groepsopdrachten gaat het erom dat je je motivatie en vaardigheden die je hebt besproken in je Personal Statement (als voorbereiding voor fase 2) in de praktijk laat zien. Probeer daarbij het geheel te overzien. Als iedereen probeert zijn leiderschap te laten zien, kan je roepen dat het niet opschiet als iedereen alleen aan zich zelf denkt, om maar wat te noemen.

==Interview==
Volgens eigen zeggen een relaxed interview om je beter te leren kennen, waar geen zogenaamde valkuilen in zitten (?). Diverse soorten vragen, bijv. wat je favoriete film is en waarom. Het gaat het erom dat je de rust neemt om na te denken over de vraag of opmerking van de interviewer en met een antwoord komt dat klopt met het beeld dat je hebt geschetst in je Personal Statement. Kom vooral zelf met voorbeelden voordat er naar gevraagd wordt.
De beste tip: gewoon jezelf blijven.

Fase 2 bestaat in zijn geheel uit:
- Kennismakingsronde
- Indelen in groepjes
- Eerste groepsopdracht
- Tweede groepsopdracht
- Lunch
- Interview in het Nederlands
- Interview in het Engels
- Schriftelijke meerkeuze rekentest, circa 30 minuten
- Theorietest (boekje)
- Thuis wachten op telefoontje (door of niet)

===Tips voor fase 2 (en 3):
===- eventueel het boek ‘De lucht in, maar waarom met u?’ bestellen op www.schellinger.nl;
- en mocht je nog onzeker zijn dan kan je de selectie/sollicitatie cursus bij Schellinger volgen
- Zorg dat je fit en uitgerust bent.

==Fase 3 - simulator==
Bij de simulatortest - ca. 1 uur - wordt gekeken hoe snel jij jezelf iets aanleert en dat je niet steeds dezelfde fouten maakt. Ook gaat het erom of jij je instrumenten regelmatig scant, zodat je op koers en hoogte blijft.

Het is een 737-700 Fixed Base Simulator (FBS). Je krijgt een boekje thuis met wat je moet weten. De belangrijkste dingen zijn: koers blijven volgen en hoogte houden. Dit moet allemaal lukken als je snel je instrumenten scant. Je gaat bochten maken en met een bepaalde snelheid stijgen en dalen. Het is niet zo dat je gelijk alles moet regelen. Ze leggen het je allemaal duidelijk van te voren uit. Je moet dus je hoofd koel houden, je instrumenten scannen en doen wat er van je gevraagd wordt.

Na afloop van deze simulatortest wordt de uitslag met de COMPASS uitslag vergeleken om een eindconclusie te trekken. De uitslag van deze test zal onmiddellijk beschikbaar zijn.

Eventueel kun je je voorbereiden op de simulatortest door te trainen op een simulator bij één van de simulatorbedrijven in Nederland, zoals bijv. de Frasca 121 van IST in Alphen aan de Rijn. Zie verder ook bij de links.

Vergeet overigens niet dat je voordat je fase 2 in gaat je een contract ondertekent waarin je te kennen geeft alle door EPST gemaakte selectiekosten te vergoeden als je na ondertekening toch besluit om niet met EPST in zee te gaan (tenzij het gaat om een medische afkeuring).

==Fase 4 - medische keuring==
De medische keuring vindt plaats bij het Aeromedical Expert Centre in Hoofddorp. De uitslag van de medische keuring wordt rechtstreeks naar de kandidaat gestuurd.

==Kleding==
Ga netjes gekleed, liefst in pak (met stropdas).
 
Last edited by a moderator:
Verouderde informatie

Verouderde informatie

Tegenwoordig zit het anders met de selectieprocedure, je moet nog altijd beginnen met fase 1: De COMPAS-test + een psychologische test (215 stellingen), maar dan zit het anders.

Als je door fase 1 door bent krijg je een uitnodiging voor fase 2 EN 3 samen, ook zijn deze omgedraait: fase 2 is de simulator en fase 3 is de psychologische dag.

Op zich geen grote verschillen maar ik dacht: ik meld het maar even.
 
Hoe ziet het interview in het engels eruit? Persoonlijk ben ik wat onzeker over mijn engels en vindt het moeilijk om zeker vloeiend engels te spreken. I can make myself understandable but not on a fluent way ;)
 
Back
Top