Dubbele belasting Ierland/Nederland

ArjenLS

New member
Heren en dames van het goede leven,

Net voor kerst heeft de belastingdienst besloten mij een cadeautje te geven.
Ik heb een brief ontvangen met de melding dat er van mijn belastingaangifte van 2010 wordt afgeweken.

Ik ben werkzaam bij een welbekende Ierse club en heb met mijn company daar mijn geld verdiend. Bij de NL belasting heb ik dit netjes opgegeven, ivm het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting. Niks mis mee, voor zover ik weet.

In de brief wordt mij gemeld dat "volgens het belastingverdrag tussen Nederland en Ierland komt de belasting aan Nederland toe". Voor zover ik heb kunnen vinden is dit niet waar.

Ik ben slecht thuis in het hele belastinggebeuren, dus mijn vraag hier is: Wat kan dit voor gevolgen hebben en wat kan ik hier het beste mee doen?

Alvast dank voor alle hulp! :biertje:
 
Ik kan je niet echt helpen want ik mis wat informatie. Waar woon je bv.? Als je meer dan 183 dagen in Ierland woont (resident) dan heb je mijns inziens een 'keuze-recht'. M.a.w. je kan er voor kiezen om in Ierland belasting te betalen... 't Feit dat je een bedrijf hebt doet daar niets aan af (tenzij dat gevestigd is in Ned. uiteraard).

Nogmaals, ik ben geen expert. Laat een en ander eens onderzoeken door een buitenland specialist...
 
Er zijn nogal wat collega's die in Nederland wonen en een buitenlands genieten die de afgelopen tijd zo'n brief hebben ontvangen. De belastingdienst lijkt hierin aan verdragen tussen EU-staten onderling en diverse van toepassing zijnde regelgevingen voorbij te gaan.

Jurisprudentie omtrent deze gevallen daar heeft de belastingdienst geen boodschap aan. Ze zijn botweg gewoon zonder zich ergens aan te storen op je geld uit en je moet zelf maar aan gaan tonen dat je in je recht staat.

Ondertussen is de aanslag al opgelegd en dien je te gaan betalen of een bezwaarprocedure te starten met alle kosten vandien.

GF.
 
Als je in Sneek woont en voor een Ierse toko werkt ben je in principe belastingplichtig in NL. Voor mij was het overigens ook iets gunstiger om in NL belasting te betalen (scheelde 1000e) maar dat kan er van afhangen hoe je salaris is opgebouwd. In ierland kun je niet je studiekosten aftrekken mocht je die nog hebben..

PS: de revenue office zijn heel makkelijk en redelijk snel in uitbetalen. Zorg wel dat je bij het eerste contact zegt dat je het overgeschreven wilt hebben (mocht je een Ierse rekening hebben) want anders krijg je twee van die ouderwetse cheques thuis...
 
Last edited:
Het belastingverdrag tussen Ierland en Nederland kent geen 183-dagenregel en daarmee geen vrije keuze voor het betalen van inkomstenbelasting. Voor inkomen uit loondienst, verkregen uit een betrekking als bemanningslid aan boord van vliegtuigen gebruikt in internationaal verkeer, is Nederland heffingsbevoegd als je in Nederland je 'centre of vital interests' hebt.

Je gaf aan dat je bij de welbekende boevenclub werkt. Als je dat doet als contractor met eigen bedrijfje kun je kijken of je onder de bepaling 'loondienst' uit kan, want winsten uit je eigen bedrijf zijn belastbaar in Ierland. Daar zit wel wat bewijslast aan, en dit principe staat in een aantal landen onder druk vanwege het feit dat je maar voor één bedrijf je diensten inzet, niet zelf je werkschema bepaalt enz. (in de UK is HMRC hier mee bezig, bijvoorbeeld).

Het beste is om dit door een gespecialiseerde accountant te laten bevechten, want het wordt een knokpartij...
 
Last edited:
Allereerst bedankt voor alle snelle reacties!

Mijn woonadres is nog altijd in Nederland, maar hier breng ik maar een paar dagen per jaar door. Het overgrote deel van het jaar zit ik in Italië (ja weer een ander land..:stapelge:)

Als ik alle reacties zie dan is de belastingdienst zoals verwacht ordinair op mijn centen uit (en die van alle anderen). Het lijkt mij een goed plan om hiervoor een accountant in te schakelen.

Ik ben ook erg benieuwd wat uiteindelijk voordeliger is voor mij. Correct me if I'm wrong, maar als ik in Nederland belasting betaal kan ik mijn 'negatief inkomen' aftrekken, dus geld krijgen.
 
oplossing: in NL belasting betalen.. Iig totdat je negatieve inkomen weg is. Kijken waar je dan werkt en of gebased bent en dan opnieuw de situatie bekijken..

PS: je krijgt geen geld, je betaald alleen minder ;)

Tip: www.belastingforum.com, zijn ze snel met antwoorden een hebben net iets meer kennis dan de gemiddelde vlieger...
 
Last edited:
Jep, sounds good. Alleen waarschijnlijk wel een probleem dit voor elkaar krijgen bij deze club ;)

Lijkt mij toch, als ik in 2010 belasting in Nederland had betaald, dat ik dan veel minder had betaald als in Ierland. Dat zou dan toch ook verrekend moeten worden? Of ben ik nu veel te positief ingesteld ;)
 
Het belastingverdrag tussen Ierland en Nederland kent geen 183-dagenregel en daarmee geen vrije keuze voor het betalen van inkomstenbelasting. ...

Uhmmm.. jawel want ik maak er gebruik van.. al 5 jaar. Ik ben uiteraard wel resident. Geen postbus.
 
Het belastingverdrag tussen Ierland en Nederland kent voor bemanningsleden van luchtvaartuigen die gebruikt worden in internationaal luchtverkeer en die in loondienst werken geen 183-dagenregel (artikel 14 lid 3 van het verdrag, inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid).

Als het aannemelijk is te maken dat je je center of vital interests in Ierland hebt betaal je daar belasting, maar niet op basis van de 183-dagenregel, zie boven. Als je niet in loondienst werkt maar als contractor gelden in principe de regels voor zelfstandige arbeid of winst uit onderneming, maarrrr: daar wordt in diverse landen aan gezaagd, zoals ik in mijn vorige post zei.

Je had er ook niet bij vermeld dat je gebased bent in Italië. Dat compliceert de zaak nog wat verder, want dan heb je ook te maken met het verdrag tussen Italië en Nederland en/of Ierland. Des te meer redenen om het door een specialist te laten bekijken!
 
Je had er ook niet bij vermeld dat je gebased bent in Italië. Dat compliceert de zaak nog wat verder, want dan heb je ook te maken met het verdrag tussen Italië en Nederland en/of Ierland. Des te meer redenen om het door een specialist te laten bekijken!

Ik zou niet roomser zijn dan de paus. NL wil graag zien dat je in NL belastingplichtig bent, zeker als je daar je adres hebt. Dat je uiteindelijk niks inbrengt door je negatieve inkomen is nou eenmaal een gevolg van een regel. Met een base in een derde land maak je het alleen maar nodeloos ingewikkeld, althans mijn inziens. Zeker als je bij een bedrijf werkt als RYR waar ze je elke week een nieuwe basis kunnen geven...
 
Ben ik met je eens, en er is niks mis met een beetje 'sturen' richting een bepaalde belastingjurisdictie. Maar zo duidelijk als het is met sociale verzekeringen (Europawijd min of meer geharmoniseerd) zo wollig is het met belastingplicht... (alleen maar bilaterale verdragen die geen 'drielandensituaties' kennen).

Kan pijnlijke situaties opleveren, dus beste advies volgens mij: laat er een expert naar kijken.
 
Hier ook zo'n brief, en ik ken er meer die er 1 hebben gehad. Voor mij dan wel een ander land, maar zelfde strekking.

Toch begrijp ik het dan niet helemaal, bedoel ik heb gewoon netjes loonbelasting betaald in het andere land, en zelfs daar gewoond (maar wel NL adres aangehouden). Waarom kom je als piloot dan niet in aanmerking voor deze regel? Mijn basis was echt in het buitenland..
 
Last edited:
NL is alleen heffingsbevorgd als je hier je "central of life interest" hebt (term is kopie van hierboven). Het feit dat je hier ingeschreven staat bemoelijkt de bewijslast maar doet aan het feit an sich niets af.
Nu moet jij zien te bewijzen dat je niet alleen in het buitenland woonde maar dat daar je hele sociale leven zich afspeelde....
 
Dit is een vraag uit interesse aangezien ik de constructoe die ryr gebruot niet ken. Maar zou je op basis van de regeling in Nl geen zzp-er kunnen zijn? Ryr huurt je toch via je eigen bedrijf in? Als dit een gevalletje van klok en klepel is hoor ik dit graag.
 
We hebben geen vrije keuze hierin, we moeten een Ltd. company in Ierland hebben. Ik denk ook niet dat het met de Nederlandse regelgeving aangaande ZZP'ers mogelijk is.

Ik ben nu in elk geval bezig om een expert op dit gebied te raadplegen, keep you all posted :)
 
Helaas heb ik ook zo'n een brief van de IB gekregen.. Zijn er al collega's die met een bezwaarschrift of procedure zijn gestart??

Mijn advies luidt: Uitschrijven als je permanent elders woont.
 
Back
Top