Belasting Aangifte 2014 ouder dan 30 jaar

paultje_007

New member
Beste,

Ik wil de belastingaangifte 2014 invullen en na zorgvuldig informatie zoeken kom ik op enkele punten niet verder:

Ik snap inmiddels goed dat je de opleidingskosten onder de 'studiekosten zonder studiefinanciering' moet invullen. Maar door mijn leeftijd, geboortedatum staat ook al vooraf ingevuld, komt mijn maximum niet boven de 15000,- waardoor op het eind in het overzicht onder: "Nog te verrekenen persoonsgebonden aftrek in volgende jaren ", niet meer bedraagt dan een kleine 12000,-
Betekent dit dat ik volgend jaar onder studiekosten maar 12000,- mag invullen?

Voorbeeld:
in 2012 vul ik 90.000,- in onder studiekosten, 500 drempel ervan af, 89.500,-
'Aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven': 89.500,-
Dan gaat 'Totaal inkomsten uit werk en woning' ervan af: bijv. 2000,-
Dan komt er te staan in het overzicht:
'Nog te verrekenen persoonsgebonden aftrek in volgende jaren': 87.500,-

Voor deze aangifte 2013, komt er op 1 maart 2013 nog eens 25.000,- opleidingskosten bij.
Dus vul ik onder studiekosten bij deze aangifte 2013 in: 87.500+25.000=112.500,-
Hier gaat de drempel van 250,- vanaf dus,
'Aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven': 112.250,-
Dan gaat 'Totaal inkomsten uit werk en woning' ervan af: bijv. 12.250,- (wat bijv. uit loon e.d. is voortgekomen van gewerkt te hebben in dit jaar)
Dan komt er te staan in het overzicht:
'Nog te verrekenen persoonsgebonden aftrek in volgende jaren': 100.000,-

Etc.etc. voor de volgende jaren. Op deze manier kun je (tot dit persoonsgebonden aftrek op 0,- komt) elk jaar je betaalde belasting over je gewerkte inkomen dus volledig terug vangen. Is dit correct?



Maar nu kom ik halverwege het jaar 2013 boven de 30 jaar leeftijd.
En vul ik nu dus die 112.500,- studieschuld in, minus 250,- drempel, dan komt er te staan 'Aftrek studiekosten en andere scholingsuitgaven': € 15.000,-
En daarna dus onder het overzicht (minus weer die loon e.d.: 12.250,-) :
'Nog te verrekenen persoonsgebonden aftrek in volgende jaren': 2.750,-

Klopt dit?



Want die 15.000,- is het maximum na het bereiken van de leeftijd 30 jaar, klopt dat?
En mag ik in 2014 aangifte dus maar €2.750,- opgeven aan studiekosten, waardoor ik waarschijnlijk als ik aardig verdien in 2014 dus waarschijnlijk niet meer m'n volledig afgedragen belasting van inkomsten kan terug vangen?




- Zo ja op deze vragen, heb ik ergens gelezen dat wanneer je boven de 30 bent je een andere constructie kunt toepassen om alsnog je volledige betaalde belasting uit inkomen terug te krijgen?

- Of is het zo, omdat de schuld nog steeds staat (er is nog geen aflossing geweest) dan kun je elk jaar gewoon weer de volle opleidingskosten á 120.000,- invullen in het kopje studiekosten? (ookal heb je dan maar 15000 maximum vanwege de leeftijd boven de 30...)

- Of is het zo met de regel: "Deze standaardstudieperiode ligt tussen de dag dat u 18 jaar wordt en de dag dat u 30 jaar wordt.", dat als het laatste beetje studiekosten bijv. 1 maart 2013 betaald werd en ik 1 september 2013 boven de 30 jaar leeftijd kwam deze studiekosten nog in mijn 29ste levensjaar vielen en er dus alsnog recht op heb, maar dat het aangifteprogramma dit niet goed automatisch berekend?



Wie weet hoe dit zit?
Bij voorbaat dank voor de specialist met de antwoorden! :)
 
Bel de belastingtelefoon, die kunnen je het beste antwoord geven. En vraag ze dan ook meteen om het schriftelijk te bevestigen zodat je er later er naar terug kan verwijzen mocht dat nodig zijn.
 
De belastingtelefoon is wel de meest onbetrouwbare informatiebron als het om dit soort specifieke zaken gaat. Daar is voldoende onderzoek naar geweest.

Adviseur/accountant in de hand nemen. Kost je wat, maar nachtrust is ook wat waard.:yeehaa:
 
Als de belastingtelefoon je schriftelijke bevestiging geeft is die bindend (mocht het in jouw voordeel afwijken vd regelgeving...). Jouw accountant kan roepen wat hij wil, maar uiteindelijk gaat het erom wat de controleur vd belastingdienst er van vindt. De beste manier om daar achter te komen is door contact op te nemen.
 
Als ik het goed herinner van lang geleden valt dit onder de categorie "schulden gemaakt voor werk en inkomen" en verreken je het totaal (restant) van schulden ieder jaar tegenover je bruto jaarloon. (dit is een box1 verrekening!)
Plat gezegd: Stel je hebt totaal een schuld gemaakt t.b.v. je beroep van 100.000,- en je verdiend daarna een bruto inkomen van 25.000 bruto per jaar, heb je dus na 4 jaar al geen aftrek meer (in het 5e jaar dus volledig IB)!!! De voormalige aftrek m.b.t. rente op studieleningen is sinds 2001 (onder veel protest van de vliegwereld) vervallen. Per saldo betaal je dan in die 4 jaar in zijn geheel géén inkomstenbelasting!

Waarom je overigens de drempel van de schuld aftrekt weet ik niet, maar een drempel is bedoeld als minimum om vast te stellen dat je überhaupt recht hebt op aftrek. Deze hoef je er m.i. niet van het totaal af te halen! (voorbeeld, als je giften doet aan goede doelen die boven een bepaald drempel bedrag uit komen, mag je de giften IN ZIJN GEHEEL fiscaal aftrekbaar stellen. Hier hoef je dan ook de drempel niet af te halen). Niet te verwarren met fiscale kortingen overigens die juist wel andersom (en over het algemeen in je voordeel) werken.

Long story short:
wij hebben allemaal wel een mening en ervaringen, maar hulp van een accountant betaald zichzelf over het algemeen wel terug met deze bedragen.
 
Je vult alleen de studiekosten van het huidige jaar in. Het overig blijft in je persoongebonden atrek staan. In het volgende jaar neem je deze weer mee door onder
"aftrekposten" het restant persoonsgebonden aftrek uit vorige jaren in te vullen. Hier komen dan de studiekosten van het huidig jaar bij en wordt in mindering gebracht op Box 1 (box 2 of box 3 kan ook maar dit is meestal niet van toepassing)

Boven de 30 geldt de zelfde constructie.
 
Voor zover ik weet is onderstaande correct. Check dit even bij de belastinginspecteur.

Je vult alleen de studiekosten van het huidige jaar in. Het overig blijft in je persoongebonden atrek staan. In het volgende jaar neem je deze weer mee door onder
"aftrekposten" het restant persoonsgebonden aftrek uit vorige jaren in te vullen. Hier komen dan de studiekosten van het huidig jaar bij en wordt in mindering gebracht op Box 1 (box 2 of box 3 kan ook maar dit is meestal niet van toepassing)

Boven de 30 geldt de zelfde constructie.
 
Back
Top