Die 'A' is zeker niet gegarandeerd perfect. Ik durf wel te zeggen dat een leerling van de EPST gemiddeld het minder snel zou verpesten, dan een student van een van de massa opleiders. Maar dat maakt de studenten van de door jouw genoemde 'B' scholen niet minder goed dan van een EPST.
Dat een EPST het beter doet dan andere scholen komt door meerdere dingen. Hun studenten zijn beter gefilterd (dus minder mensen die uiteindelijk afvallen bij een maatschappij) en ze hebben betere contracten. En zo zijn er vast wel wat meer verschillen, maar zo diep zit ik er niet in.
Wat ik in een eerdere post ook al zei: Het is onlogisch om nieuwe mensen op te leiden wanneer er 1100 werkloze piloten zijn, waarbij er ongeveer 600 (uit de duim gezogen getal) piloten actief opzoek zijn naar een baan. En voor de bank zijn dit 600 mensen met een ton schuld waarbij ze graag hun investering terug willen zien. Een investering aan een nieuwe piloot in spe geven is dan onlogisch.
Je kan je afvragen hoeveel van de tot de werkloze vliegers nu werkelijk echt een goed profiel hebben om überhaupt aangenomen te worden bij een luchtvaartmaatschappij.
Scholen die massa's opleiden, hebben niet zulke strenge selectie. Jan en alleman wordt toegelaten. De meest beruchte daarin was toch wel Stella en gelukkig is die toko nu failliet. Daar werden mensen toegelaten die totaal niet geschikt waren.
Winstbejag van het bedrijf. Zoveel mogelijk mensen toelaten om geld binnen te harken. Baangaranties geven om mensen te lokken en de laatst aangesloten betaalt de kosten van de baangarantie van diegene die hem/haar voor zijn gegaan. Op een gegeven moment waren er echter zoveel die beroep deden op dat garantiefonds dat de school ten onder is gegaan. De school had zelfs, toen al bekend was dat het op de klippen ging lopen, nog snel een klas laten starten in de hoop nog wat geld binnen te harken. De bank weigerde echter te financieren.
Dat soort scholen hebben voor een enorm overschot gezorgd.
Mensen die klaar zijn en willen vliegen en nergens terecht kunnen gaan voor een habbekrats werken, met verder alle gevolgen van dien voor arbeidsvoorwaarden en de markt (pay2fly t.o.v. conventioneel betaalt personeel).
Ik heb voor de gein gekeken naar de selectie van CAE/NLS op hun website en dat is bijna net zo'n farce. Een compass test en een interview. Hoe is dat een degelijk selectieproces...? EPST heeft de compass test bedacht. Ik heb hem ook gedaan en het stelt niet bijzonder veel voor. Als ik het mij goed herinner haalt van de 100 kandidaten die zich aanmelden, zo'n 50 mensen de compass test. Totaal zinloos om op basis daarvan en een interview mensen te selecteren. Tenzij je natuurlijk klassen wilt vullen.
Om een beetje een idee te geven. Bij EPST is het selectieproces uitgebreider, bij de KLS het meest en daar haalt na alle rondes ongeveer 10-12 mensen de eindstreep.
Het is dan ook geen wonder dat zij bij CAE/NLS zoveel mensen kunnen laten starten (150 per jaar) en dat er nu een groep van 273 wachtenden zijn.
Zijn het allemaal slechte kandidaten? Absoluut niet. Alleen van die 1200 werklozen, daar kan je een groot deel al afschrijven. Een deel zal niet uit het juiste hout gesneden zijn, want met zulke grove filters als Stella of CAE/NLS krijg je ook de mindere kandidaten te pakken die voor een luchtvaartmaatschappij totaal niet interessant zijn. Een deel zit nu al zo lang werkloos thuis, dat zij niet meer interessant zijn. Een deel die van de "Massa" scholen afkomt die heeft sowieso een streep achter.
Want stel dat we nu compleet zouden stoppen met nieuwe mensen op te leiden en luchtvaartmaatschappijen laten kiezen uit die 1200 werklozen. Dat kost hen veel tijd en geld, om een heel selectieproces op te zetten om de juiste eruit te filteren. Dan is het veel makkelijker om mensen aan te nemen die van gerenommeerde scholen afkomen. Daar weten ze dat selectiecriteria goed zijn en dat de opleiding degelijk is.
Wat er mijn inziens moet gebeuren, wat jullie?
Daarover nog zeggende. Het is niet de schuld van de bank dat er nu zoveel werkloze vliegers zijn. Even kort door de bocht heeft de bank verstand van geldzaken. De vliegscholen hebben verstand van de vliegwereld en de één helpt de ander met het ontplooien van hun activiteiten (bank > vliegschool). Er is echter niemand die de boel in de gaten houdt. De overheid heeft het geprivatiseerd en kan het een worst wezen en stelt geen enkele eis wat betreft de selectie.
De bank gaat zich niet specialiseren in vliegzaken, omdat de markt daarvoor te klein is. De groep werklozen die nu de bank (al dan niet via de media) aanklagen, die zouden eigenlijk hun vliegschool moeten aanklagen voor het niet nemen van hun verantwoordelijkheid.
Voor wat betreft de toekomst hoop ik dat er ofwel strengere wet- en regelgeving komt. Een quota of een waakhond, die waakt over een degelijk selectieproces. Desnoods een via de staat gefinancierde opleiding (doktoren, kunstenaars, noem maar op, daar betaalt de staat ook de studie van...). Ofwel dat de bank alsnog, via een betere constructie leningen verstrekt (à la BA future pilot programma).