ABN AMRO staakt financiering pilotenopleiding

Ik denk dat het besluit van ABN het verstandigste is voor een piloot in spé.Natuurlijk heeft ABN er zelf het meeste belang bij dat ze deze beslissing nemen, immers de schulden die niet terug betaald worden aan ABN stapelen zich op.
Momenteel is de markt van afgestudeerde piloten verzadigd. Kans op een job is vrijwel nihil. Wil je toch deze markt betreden dan zul je zelf met een zak geld aan komen zetten. Logisch.
Uiteindelijk denk ik dat er sprake zal zijn van een ommekeer in de vliegwereld. Piloten gaan met pensioen, de markt groeit en er zal zeker een moment komen dat airlines weer mensen (first officer) gaan aannemen.
Ik verwacht zelf dat dit rond 2018-2020 gaat gebeuren.
 
Waarom is de kans op een baan zo nihil? De buffer van EPST is al een tijdje leeg, waardoor hun afgestudeerden behoorlijk snel (ook via CTC uiteraard) de sollicitatie instromen.

Die honderden à duizenden werkloze vliegers in Nederland worden wel iedere keer genoemd, maar zijn dit niet over het algemeen slachtoffers van massa-opleiders waarvan de meeste al zijn omgevallen? Daarnaast is het toch ook geen wonder dat airlines niet zelf op zoek gaan naar de pareltjes (die er ongetwijfeld zijn) in deze groep werklozen? Als je A kunt krijgen en als A gegarandeerd perfect is, dan lijkt het mij niet natuurlijk om te kijken of B misschien ook bevalt. Kost nog geld ook!
 
Die 'A' is zeker niet gegarandeerd perfect. Ik durf wel te zeggen dat een leerling van de EPST gemiddeld het minder snel zou verpesten, dan een student van een van de massa opleiders. Maar dat maakt de studenten van de door jouw genoemde 'B' scholen niet minder goed dan van een EPST.

Dat een EPST het beter doet dan andere scholen komt door meerdere dingen. Hun studenten zijn beter gefilterd (dus minder mensen die uiteindelijk afvallen bij een maatschappij) en ze hebben betere contracten. En zo zijn er vast wel wat meer verschillen, maar zo diep zit ik er niet in.

Wat ik in een eerdere post ook al zei: Het is onlogisch om nieuwe mensen op te leiden wanneer er 1100 werkloze piloten zijn, waarbij er ongeveer 600 (uit de duim gezogen getal) piloten actief opzoek zijn naar een baan. En voor de bank zijn dit 600 mensen met een ton schuld waarbij ze graag hun investering terug willen zien. Een investering aan een nieuwe piloot in spe geven is dan onlogisch.
 
Waarom is de kans op een baan zo nihil? De buffer van EPST is al een tijdje leeg


Bron?

En zelfs als dat zo is, de kans op een baan is erg klein (zeker in NL) omdat zelfs sponsorship opleidingen hun studenten aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Jongens van de Lufthansa vliegschool die al behoorlijke tijden op de wachtlijst staan bijvoorbeeld. En dan maar onder worden gebracht bij zustermaatschappijen.
Ik heb geen idee of 'de buffer' van EPST al een tijdje leeg staat, maar je praat erover alsof de banen voor het oprapen liggen...
Eerlijk is eerlijk, de markt trekt inderdaad weer aan, maar dan moet je wel eerst ff zo'n 1500hr on type achter je naam hebben staan. Voor ab-initio's ligt dat helaas echt wel anders.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Die 'A' is zeker niet gegarandeerd perfect. Ik durf wel te zeggen dat een leerling van de EPST gemiddeld het minder snel zou verpesten, dan een student van een van de massa opleiders. Maar dat maakt de studenten van de door jouw genoemde 'B' scholen niet minder goed dan van een EPST.

Dat een EPST het beter doet dan andere scholen komt door meerdere dingen. Hun studenten zijn beter gefilterd (dus minder mensen die uiteindelijk afvallen bij een maatschappij) en ze hebben betere contracten. En zo zijn er vast wel wat meer verschillen, maar zo diep zit ik er niet in.

Wat ik in een eerdere post ook al zei: Het is onlogisch om nieuwe mensen op te leiden wanneer er 1100 werkloze piloten zijn, waarbij er ongeveer 600 (uit de duim gezogen getal) piloten actief opzoek zijn naar een baan. En voor de bank zijn dit 600 mensen met een ton schuld waarbij ze graag hun investering terug willen zien. Een investering aan een nieuwe piloot in spe geven is dan onlogisch.

Je kan je afvragen hoeveel van de tot de werkloze vliegers nu werkelijk echt een goed profiel hebben om überhaupt aangenomen te worden bij een luchtvaartmaatschappij.

Scholen die massa's opleiden, hebben niet zulke strenge selectie. Jan en alleman wordt toegelaten. De meest beruchte daarin was toch wel Stella en gelukkig is die toko nu failliet. Daar werden mensen toegelaten die totaal niet geschikt waren.
Winstbejag van het bedrijf. Zoveel mogelijk mensen toelaten om geld binnen te harken. Baangaranties geven om mensen te lokken en de laatst aangesloten betaalt de kosten van de baangarantie van diegene die hem/haar voor zijn gegaan. Op een gegeven moment waren er echter zoveel die beroep deden op dat garantiefonds dat de school ten onder is gegaan. De school had zelfs, toen al bekend was dat het op de klippen ging lopen, nog snel een klas laten starten in de hoop nog wat geld binnen te harken. De bank weigerde echter te financieren.

Dat soort scholen hebben voor een enorm overschot gezorgd.
Mensen die klaar zijn en willen vliegen en nergens terecht kunnen gaan voor een habbekrats werken, met verder alle gevolgen van dien voor arbeidsvoorwaarden en de markt (pay2fly t.o.v. conventioneel betaalt personeel).

Ik heb voor de gein gekeken naar de selectie van CAE/NLS op hun website en dat is bijna net zo'n farce. Een compass test en een interview. Hoe is dat een degelijk selectieproces...? EPST heeft de compass test bedacht. Ik heb hem ook gedaan en het stelt niet bijzonder veel voor. Als ik het mij goed herinner haalt van de 100 kandidaten die zich aanmelden, zo'n 50 mensen de compass test. Totaal zinloos om op basis daarvan en een interview mensen te selecteren. Tenzij je natuurlijk klassen wilt vullen.

Om een beetje een idee te geven. Bij EPST is het selectieproces uitgebreider, bij de KLS het meest en daar haalt na alle rondes ongeveer 10-12 mensen de eindstreep.

Het is dan ook geen wonder dat zij bij CAE/NLS zoveel mensen kunnen laten starten (150 per jaar) en dat er nu een groep van 273 wachtenden zijn.

Zijn het allemaal slechte kandidaten? Absoluut niet. Alleen van die 1200 werklozen, daar kan je een groot deel al afschrijven. Een deel zal niet uit het juiste hout gesneden zijn, want met zulke grove filters als Stella of CAE/NLS krijg je ook de mindere kandidaten te pakken die voor een luchtvaartmaatschappij totaal niet interessant zijn. Een deel zit nu al zo lang werkloos thuis, dat zij niet meer interessant zijn. Een deel die van de "Massa" scholen afkomt die heeft sowieso een streep achter.

Want stel dat we nu compleet zouden stoppen met nieuwe mensen op te leiden en luchtvaartmaatschappijen laten kiezen uit die 1200 werklozen. Dat kost hen veel tijd en geld, om een heel selectieproces op te zetten om de juiste eruit te filteren. Dan is het veel makkelijker om mensen aan te nemen die van gerenommeerde scholen afkomen. Daar weten ze dat selectiecriteria goed zijn en dat de opleiding degelijk is.


Wat er mijn inziens moet gebeuren, wat jullie?

Daarover nog zeggende. Het is niet de schuld van de bank dat er nu zoveel werkloze vliegers zijn. Even kort door de bocht heeft de bank verstand van geldzaken. De vliegscholen hebben verstand van de vliegwereld en de één helpt de ander met het ontplooien van hun activiteiten (bank > vliegschool). Er is echter niemand die de boel in de gaten houdt. De overheid heeft het geprivatiseerd en kan het een worst wezen en stelt geen enkele eis wat betreft de selectie.

De bank gaat zich niet specialiseren in vliegzaken, omdat de markt daarvoor te klein is. De groep werklozen die nu de bank (al dan niet via de media) aanklagen, die zouden eigenlijk hun vliegschool moeten aanklagen voor het niet nemen van hun verantwoordelijkheid.

Voor wat betreft de toekomst hoop ik dat er ofwel strengere wet- en regelgeving komt. Een quota of een waakhond, die waakt over een degelijk selectieproces. Desnoods een via de staat gefinancierde opleiding (doktoren, kunstenaars, noem maar op, daar betaalt de staat ook de studie van...). Ofwel dat de bank alsnog, via een betere constructie leningen verstrekt (à la BA future pilot programma).
 
Er is wel degelijk een nog een wachtlijst bij EPST en hoewel je je kansen wellicht vergroot door bij KLS of EPST je opleiding te doen is de kans nog steeds groot dat je geen baan vindt vanwege de markt. Hoe langer je thuis zit, hoe minder aantrekkelijk je wordt voor de maatschappijen. Staar je niet blind op de goede namen van vliegscholen, de markt zelf is verziekt.

Gr. Sicko
 
Laatst bewerkt:
en wat is aanzienlijk?
--- laat ook eigenlijk maar --- wat maakt t ook uit hoeveel mensen er op een 'wachtlijst' staan. Als nieuw afgestudeerde ben je toch interessanter dan de rest wordt hier verteld, dus waarom komt die lijst de hele tijd ter sprake...
 
@Jet Man
Mijn bron is Eric Duijkers (managing director EPST). Hij geeft aan dat de vijver van EPST momenteel leeg is en dat ze z.s.m. nieuwe afgestudeerden nodig hebben om hun contracten met airlines in stand te kunnen houden. Het afrondingstraject (laatste deel van de opleiding) van bepaalde studenten wordt zelfs versneld om sollicitatieplekken in te kunnen vullen. Dan lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat EPST een wachtlijst heeft, zoals Sicko aangeeft. Een baan in Nederland lijkt me sowieso al niet realistisch, maar ik kan me ook niet voorstellen dat iemand daar nog koste wat het kost op inzet. Plaatsingen in de UK gaan bij EPST lekker door hoor, en nu uiteraard ook even bij Transavia.

@carelines
Het is toch ook niet te verwachten dat een maatschappij met partnercontracten zelf op zoek gaat naar goede piloten in die grote hoop met werklozen? Ze hebben hun leveranciers, natuurlijk gaan die voor.
 
@Jet Man
Mijn bron is Eric Duijkers (managing director EPST). Hij geeft aan dat de vijver van EPST momenteel leeg is en dat ze z.s.m. nieuwe afgestudeerden nodig hebben om hun contracten met airlines in stand te kunnen houden. Het afrondingstraject (laatste deel van de opleiding) van bepaalde studenten wordt zelfs versneld om sollicitatieplekken in te kunnen vullen. Dan lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat EPST een wachtlijst heeft, zoals Sicko aangeeft. Een baan in Nederland lijkt me sowieso al niet realistisch, maar ik kan me ook niet voorstellen dat iemand daar nog koste wat het kost op inzet. Plaatsingen in de UK gaan bij EPST lekker door hoor, en nu uiteraard ook even bij Transavia.

@carelines
Het is toch ook niet te verwachten dat een maatschappij met partnercontracten zelf op zoek gaat naar goede piloten in die grote hoop met werklozen? Ze hebben hun leveranciers, natuurlijk gaan die voor.


Aangezien ik zelf op de wachtlijst sta samen meerdere studenten is die wachtlijst er wel degelijk. Het lijkt me ook niet verstandig een verkoper van een product( in dit geval vliegopleiding) blind te vertrouwen. Hij wil je tenslotte iets verkopen.
 
Oké, en mag ik vragen hoe lang al?

Te lang om nog een baan te vinden. ;) Wat mij over het algemeen wel opvalt op dit forum is dat de mensen die ervaring hebben in de vliegwereld/pilotenwereld een negatievere kijk op de baankansen hebben dan de 'wannabees'. Uitgaande van de juistheid van de profielen wel te verstaan:grijns:
Misschien iets om over na te denken voordat een eventuele lening wordt aangegaan?

Gr.
Sicko
 
Wat een verschrikkelijk tenenkrommende discussie hier! Wie zegt dat mensen die lang klaar zijn en bijvoorbeeld uren maken in de ga niet meer interessant zijn? Wie zegt dat mensen die net klaar zijn wel uit het juiste hout gesneden zijn, ook zij moeten gewoon de selectie van de Airline nog maar zien te halen! Iedere school heeft een wachtlijst punt. En de ABN AMRO stopt met financieren omdat er veel mensen zijn die hun lasten niet meer betalen. Het is ontzettend goed wat er nu gebeurt. Het rozenbrillen gehalte hier is veel en veel te groot. Ik ben nu een aantal jaar klaar, ga iedere maand de sim in, vlieg iedere week en heb alles geldig! Waarom zou ik niet interessant meer zijn?
 
ok , 1 maatschappij als voorbeeld : easyJet
PS.... Ik weet trouwens niet eens of ze dat nog steeds hanteren...! In de afgelopen 2 jaar afgestudeerd zijn
 
Easyjet inderdaad wel, transavia ook, maar voor de rest zijn er ook genoeg airlines die het niks uit maakt. Ryanair en flybe bijvoorbeeld. Bovendien hoef ik niet perse bij een airline te beginnen. Ik doe nu ervaring op in de hoop, dat ik deze ervaring kan gebruiken om een baan op een twin of op een kleine jet te bemachtigen. Ik heb al meerdere mensen op die manier bij een airline binnen zien komen. En dit ondanks dat ze lang klaar waren. Gelukkig zijn er genoeg airlines die ervaring en wat je hebt gedaan belangrijker vinden.
 
Is ook zo! En super goed dat je die ervaring opbouwt! SAS is een leuk bedrijf. Maar jij zegt dat je niet minder interessant bent dan een pas afgestudeerde... Nu spreek je jezelf toch tegen?
 
Wanneer je aan een vliegopleiding begint dan weet je dat vliegschool A de één na de andere cadet levert terwijl vliegschool B een enorme 'wachtlijst' heeft. Ik schrijf wachtlijst tussen aanhalingstekens, want waar wachten de leerlingen van B eigenlijk op als B eigenlijk nog nooit een student afgeleverd heeft?

Nu kun je je druk gaan maken over het feit dat duizend leerlingen van vliegschool B nog geen baan hebben en roepen dat de kans op een baan nihil is, maar dat zet geen zoden aan de dijk: vliegschool A wijst hoe het wél kan.

Maar ja, ook vliegschool A heeft de ABNAMRO nodig...
 
Persoonlijk vind ik wat er nu in de markt gebeurt vreselijk voor de mensen die gemotiveerd zijn/waren om piloot te worden. Aan de andere kant biedt het ook een uitdaging en mogelijk werkt dit als filter, waardoor alleen mensen die ècht willen, eraan gaan beginnen. Ook gaat dit als een correctie op de markt werken, wat fantastisch is voor de langere termijn. Persoonlijk vind ik het heel erg vreemd dat deze correctie er NU PAS is. Ik heb zelf al langere tijd het vermoeden dat er hele rare zaken binnen het opleidingen-wereldje gaande zijn. Zoals al eerder geuit zijn de opleidingen in NL veel duurder dan de omliggende landen. Hierdoor heb ik het vermoeden dat een vliegschool misschien een gedeelte van het betaalde opleidingsgeld weer terugsluist/de naar de bank, om een gedeelte van het risico af te dekken.

Ook vind ik het een merkwaardige timing van de ABN Amro, om NU deze stap te zetten. De rechtszaak van de werkloze vliegers staat voor de deur en ik hoor de aanklagende partij al zeggen: 'Dus mijnheer ABN Amro, U erKENT dat er een probleem is op de markt. U heeft immers alle nieuwe leningen stopgezet. Had u dit niet 6 jaar eerder gezien?!'

De grote vraag is nu wel hoe nu verder...


Er gaan geruchten dat VNV zich ermee gaat bemoeien middels een op te richten fonds dat leningen verstrekt tegen kostprijs.

Dit lijkt mij mosterd na de maaltijd en een zeer slecht idee...

Is er dan helemaal niemand die denkt dat ze stoppen omdat dit ten koste gaat van de naam ABN-AMRO?
Als we iets geleerd hebben sinds 2008 is het dat banken en bankdirecteuren GEEN REEDT geven om hun naam. De pecunia is het enige dat telt...

Dat lijkt mij een uiterst slecht idee. Ik wil geen belastingcenten in zo'n bodemloze put hebben. Ik betaal ook gewoon zelf voor specifieke vakkwalificaties (en in de meeste gevallen doet een werkgever dat).

Lekker overlaten aan de markt. Die reguleert dat prima, alleen in dit geval helaas véél te laat. Zodra hij aantrekt zal een airline krap gaan zitten en dus incentive, lees een beurs aan zelfr geselecteerde studenten aanbieden. Veel gezonder dan overheidsbemoeienis. Ook voor de (aspirant)piloot overigens.

Eindelijk iemand die wat common sense toepast...

Waarom is de kans op een baan zo nihil?
OMDAT DE ABN AMRO GESTOPT IS MET FINANCIEREN... Dat doen ze niet omdat iedereen bij DE KLM kan beginnen als gezagvoerder 747...

Die honderden à duizenden werkloze vliegers in Nederland worden wel iedere keer genoemd, maar zijn dit niet over het algemeen slachtoffers van massa-opleiders waarvan de meeste al zijn omgevallen?
Dit is een geval van wishful thinking. 'Er MOET iets mis zijn met de mensen die werkloos zijn... Ik ben beter dan zij en het gaat mij niet gebeuren...'

Helaas klopt deze aanname niet...

@Jet Man
Mijn bron is Eric Duijkers (managing director EPST). Hij geeft aan dat de vijver van EPST momenteel leeg is
Wij van WC-eend...
 
Terug
Bovenaan