Mach getal

Columbus

New member
Even een vraagje over het Mach getal. Na wat ge-Orbit, ge-Google en ge-Wikipedia kreeg ik een tabel voor ogen waar de geluidsnelheden beschreven stonden voor verschillende stoffen. Water en lucht lagen hier een redelijk stuk uit elkaar. Maakt het nu in de praktijk uit qua Mach snelheids indicatie of men door de wolken vliegt en dus een hoge luchtvochtigheid heeft ,of is dit gezever in de marge. Dit ,daar de welbekende formule alleen rekening houd met de lucht temperatuur. Nu maar weer verder de boeken in.

Groeten C
 
De snelheid van het geluid is idd heel anders in water of lucht (of elke andere stof). Dit betekent dus ook dat als men in de wolken vliegt het getal van mach in theorie zal veranderen. Echter, het volgende is het geval. In een wolk kan je er van uit gaan dat de verzadigingsgraad van de lucht in de buurt ligt van de 100%. Dat wil zeggen dat de lucht de maximale hoeveelheid water bevat. Echter bij 15 gr. C kan 1 kg lucht slechts zo'n 10 gram water bevatten. Hoe lager de temperatuur hoe minder vocht opgenomen kan worden. Dit betekent dat op grotere hoogtes waar men meestal vliegt de hoeveelheid water zeer klein is. Het gevolg is dus dat het effect op het mach getal zeer klein is.
 
Aha, dit schept wat duidelijkheid. Er wordt in mijn boeken bij het desbetreffende vak niet echt verder op de materie ingegaan wat wel jammer is, dus vandaar de vraag. In ieder geval bedankt voor de uitleg.

Gegroet C
 
Back
Top