LPE

Diana

Active member
LPE = Language Proficiency Endorsment.

1. Inleiding
Met ingang van 5 maart 2008 dienen houders van de bevoegdheden PPL, CPL, CFEL en ATPL met de algemene bevoegdverklaring radiotelefonie (RT) te voldoen aan de ICAO-taalvaardigheidseisen. Vanaf die datum wordt de taalvaardigheid op het bewijs van bevoegdheid aangetekend. De implementatie van de taalvaardigheidsaantekening is met ingang van 5 maart 2008 vastgelegd in het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart.

2. ICAO Language Proficiency
De taalvaardigheid voor houders van een bevoegdheid zijn vastgelegd in ICAO Annex 1. JAA heeft deze eisen overgenomen in amendement 6 van JAR FCL 1 en amendment 5 van JAR FCL 2. De specificaties voor het gebruik van de Engelse taal zijn door ICAO verwoord in Doc. 9832 (Phraeseology) en Doc. 9835 (Plain English). ICAO heeft zes taalvaardigheidsniveaus gedefinieerd in de ICAO Language Proficiency Rating Scale:

- ICAO level 1 (Pre-Elementary)
- ICAO level 2 (Elementary)
- ICAO level 3 (Pre-Operational)
- ICAO level 4 (Operational)
- ICAO level 5 (Extended)
- ICAO level 6 (Expert)

Voor houders van bovengenoemde bewijzen van bevoegdheid is ICAO level 4 (Operational) gedefinieerd als het minimum niveau waaraan moet worden voldaan. Dit komt overeen met niveau HAVO-5 plus de Engelse fraseologie die voor het behalen van de algemene bevoegdverklaring radiotelefonie nodig is. Het taalvaardigheidsniveau van de kandidaat wordt bepaald m.b.v. een taalvaardigheidstest. De kandidaat wordt daarbij beoordeeld op uitspraak, structuur van de taal, vocabulaire, welbespraaktheid, begrip en interactie.

3. OVERGANGSREGELING
Voor houders van de bevoegdheden PPL, CPL, CFEL en ATPL met de algemene bevoegdverklaring radiotelefonie (RT) én vliegers in opleiding die de RT-training succesvol hebben afgerond geldt tot 5 maart 2011 een overgangsregeling. De betrokkenen krijgen bij vernieuwing van het bewijs van bevoegdheid automatisch de ICAO language proficiency endorsement (LPE) level 4 English op het document.

Tot het bewijs van bevoegdheid wordt vernieuwd staat het taalvaardigheidsaantekening niet op het document vermeld. Hiervan wordt door IVW bij ICAO en JAA melding gemaakt zodat Nederlandse vliegers daar in het buitenland geen hinder van ondervinden. Gedurende de overgangsregeling moeten de betrokkenen volgens het Besluit bewijzen van bevoegdheid een taalvaardigheidstest afleggen om hun Engelse taalvaardigheid aan te tonen. Een bewijs van bevoegdheid wordt ongeldig indien de taalvaardigheidstest niet voor 5 maart 2011 is afgelegd en tenminste niveau ICAO English level 4 is behaald. Deze test moet afhankelijk van het door de kandidaat behaalde level worden herhaald:

- ICAO level 4 (Operational) - eens in de drie jaar
- ICAO level 5 (Extended) - eens in de zes jaar
- ICAO level 6 (Expert) - een hertest is niet nodig

De taalvaardigheidstest kan bij een door IVW erkende opleidingsinstelling worden afgenomen. Indien men niet tot de eerstvolgende vernieuwing kan of wil wachten, kan bij IVW een aanvraag worden ingediend voor de afgifte van de taalvaardigheidsaantekening.


Bron: AIC-B van 24 april 2008
 
Op de site van het IVW staan niet de erkende opleidingsinstellingen. Waar kan die lijst gevonden worden?

Mvgr,
TTT
 
En als je ook een FAA-papiertje (kaartje) hebt, vraag je voor USD 3.00 een nieuwe aan. Krijg je ereen met 'english language proficient' erop. Ik ga medio 2010 de IVW wel eens kietelen dat ik 'm al heb op een buitenlands ICAO brevet. Kijken hoe ze reageren...

Erik
 
Op de site van het IVW staan niet de erkende opleidingsinstellingen. Waar kan die lijst gevonden worden?

Mvgr,
TTT

In het zuiden des lands is Air Service Limburg een bevoegd LAB (Language Assessment Body). Ze hebben toestemming van IVW om deze examens af te nemen. Kosten zijn € 150,00 en zo'n 1,5 uur van je tijd.
 
Back
Top