EPST - FO program Denemarken 2008

he mensen,

je hebt inderdaad een eigen kamer. er mag alleen niemand blijven slapen, danfly kan wel relatief goedkoop een hotel in de buurt regelen. maar voor de sfeer kan je denk ik persoonlijk zelf iets beter regelen, een vakantiehuisje ofzo. voor de rest heb je op de basis zelf niet echt een fiets nodig, alles is op loopafstand. je zou de fiets wel kunnen gebruiken om naar de terminal/lesgebouw te fietsen. we hebben een aantal mensen die dat doen. en met de huidige benzineprijzen is dat misschien ook geen gek idee;) ik weet niet wat er in de brief van epst stond qua internet maar inmiddels hebben we hier een vaste aansluiting en dus geen draadloze verbinding. denk daar aan als je dus wil internetten. succes met alle voorbereidingen en tot snel!
 
Bedankt voor de info!
Hebben ze trouwens ook squashbanen op de basis?
En ik hoorde dat er ook een zweefvliegclub is, kun je daar als EPST-er lid van worden?
 
nee, geen squashbanen, wel sauna, solarium en een tennisbaan. er is inderdaad ook een zweefvliegclub en verschillende zwevers hier zijn nu aan het onderzoekn hoe de mogelijkheden daar zijn. voor zover ik tot nu toe begrepen heb is die er wel maar is het allemaal nogal prijzig. maar misschien dat een van de zweefvliegers van hier je daar betere info over kan geven.
 
Hoi!
Leuk om zoveel uit Denemarken te horen, gaat veel meer leven!
Ben ondertussen aan 't aftellen, nog een kleine 3 maandjes...

Motor staat ondertussen te koop, blijft over auto en huis.

Om met de eerste te beginnen (da's 't makkelijkst): hoe regelen jullie b.v. zaken als een APK? Gewoon op een dagje op en neer naar Nederland voor 'n keuring?

Dat huis, tja, thx voor alle adviezen tot dusver. Het verhaal van Foxtrot Lima klopt helemaal, ik heb wel degelijk toestemming nodig (officieel dan). Die krijg ik ook, maar 1 van de gestelde voorwaarde is een extra rentetoeslag van 0,5% :niet_bli:

Dus naast het traject verhuur toch ook maar verkoop opstarten, hoewel ik nog steeds twijfel. Via een goed verhuurbureau (na grondig onderzoek gevonden) en m.b.v. mensen die hier zijn voorzie ik weinig risico gedurende de opleiding, en daarna kan ik het altijd nog verkopen. Het huis zou dan voor zichzelf betalen.
Verkoop is lastig gezien de termijn (september al, help!!), maar geeft inderdaad 100% zekerheid van geen sores, bovendien geen gedonder na je opleiding (tenzij je terugkomt in Nederland; hoe makkelijk krijg je een hypotheek met zo'n lening? Zo niet, dan zou 't zo maar kunnen dat je veroordeelt bent tot vrije huur; trek je portomonnee maar!).

Hoe ver zijn jullie in Denemarken eigenlijk, er is al bijna een klas klaar toch? Enig idee bij welke maatschappijen zij kunnen/willen/mogen vliegen?
 
Toevallig dat ik net mijn auto de APK heb laten geven. Het is niet zo dat je anderhalf jaar volledig opgesloten wordt op de basis. Er zijn best momenten waarop het rooster toelaat dat je even naar Nederland gaat. Als je progressie dan ook meewerkt is dat helemaal mooi. Er wordt echter wel van je verwacht dat je dit niet ieder weekend doet en ook niet ieder tweede weekend... Gewoon tijdig plannen dus.

V.w.b. verhuur van je huis. Ik ben daarover ook bezig geweest. Volgens mij zit het zo: volgens de wet mag iemand die huurt niet zomaar worden uitgezet. Ook niet voor een gedwongen verkoop. Voor de hypotheekverstrekker is het simpel: een huurder betekent extra risico dat hij alleen met veel moeite jouw huis kan verkopen als dat nodig is. Voor jou is die huurder echter een bron van inkomsten die er voor moet zorgen dat je nooit in de situatie komt dat de bank het gedwongen moet verkopen. Jouw keuze dus of je het meldt of niet. Zolang jij gewoon blijft betalen zal de bank niet moeilijk gaan doen; wat niet weet wat niet deert. Ik weet niet waar je woont, maar als je in (de buurt van) een grote stad woont zou ik op zoek gaan naar een gespecialiseerd bureau voor expats. Die zijn vaak op zoek naar tijdelijke woonruimte. Dat geeft jou de zekerheid dat ze er na een vastgestelde periode weer uit gaan en verder betalen ze vaak meer dan een gemiddelde landgenoot die permanente woonruimte zoekt.

Als je na de opleiding eenmaal bij een NL maatschappij terecht zou zijn gekomen en je gaat naar een van de gespecialiseerde banken (ABN-AMRO of Frieslandbank) dan helpen ze je graag met een hypotheek. Zij hebben nl. een beeld van de vooruitzichten...

Het lijkt wel alsof ik mijzelf deze vragen hoor stellen. Met exact de zelfde vraagstukken zat ik een jaartje geleden ook. Het grappige is, als je hier eenmaal zit lijkt dat allemaal een stuk minder belangrijk. Maar het is natuurlijk wel aan te raden alles strak geregeld te hebben voordat je vertrekt. Dat dan weer wel ;-)

V.w.b. het zweefvliegen. Zweefvliegen op de basis is mogelijk. In het seizoen bij goed weer zelfs vrijwel iedere door de weekse dag. De kosten vallen echter wel een beetje tegen. Niet vergeleken bij Nederland, maar wel als je het afzet tegen hoeveel gebruik je er van kunt maken. Ik zit de komende twee maanden nog in de grondschool en dat betekent dat ik toch dagelijks een zeer groot deel van mijn tijd aan de studie besteed. Helaas is daar maar zelden voldoende ruimte naast om eens even lekker een halve dag te gaan zweefvliegen. Niet dat we hier geen tijd voor ontspanning hebben, maar de praktijk leert dat er weinig momenten zijn die jou uitkomen en geschikt zijn om te vliegen. In de vliegfase is dat misschien iets anders. (Als je dan tenminste niet gewoon blij bent als je eens een keer aan de grond staat ;-) ) Een van de jongens uit de klas voor ons zit nu in die fase en is wezen kijken op een veldje hier vlak bij. Waarschijnlijk is het vliegen daar wat goedkoper en hij overweegt voor een paar maanden lid te worden. Ik zal er binnenkort ook eens een kijkje nemen en even verslag uitbrengen.
 
Helaas, uitzendiggemist.nl en rtlgemist.nl zijn de manieren om je van de vaderlandsche Fehrnseher te bedienen. In het begin even wennen, maar daarna is het prima.

Ook kun je een digitale receiver kopen voor het ontvangen van "free-of-air" kanalen, zoals die in Nederland ook door KPN worden uitgezonden. Daarvoor moet je Deens echter wel in top-conditie zijn...
 
Tsja, ik heb ook nog een schotel overwogen. Voor mij was TV altijd een wonderlamp die altijd aanstaat. Maar ik zal je zeggen; ik mis het hier niet echt en via internet kun je echt veel volgen en ik weet niet of men hier zo blij is als er allemaal schotelantennes op de barakken worden geplaatst....

Wanneer kunnen we jou hier verwelkomen?
 
@ Vliegtechneut

Jij gaat dus in september? Dan gaan we misschien tegelijk. Mits mijn huis tegen die tijd verkocht is.

We gaan het zien.

Inderdaad fijn om wat meer namen te zien want was bijna bang dat ik straks als enige ga.

Ik heb begrepen dat de eerste klas al vliegt en dat de eerste mensen solo zijn.
 
Tsja, ik heb ook nog een schotel overwogen. Voor mij was TV altijd een wonderlamp die altijd aanstaat. Maar ik zal je zeggen; ik mis het hier niet echt en via internet kun je echt veel volgen en ik weet niet of men hier zo blij is als er allemaal schotelantennes op de barakken worden geplaatst....

Wanneer kunnen we jou hier verwelkomen?

Ik ga 2 juli voor de herkansing 3e fase. Indien succesvol hoop ik sept/okt naar Vojens af te reizen. Mocht ik de her halen dan kom ik zowieso nog even langs om de sfeer te proeven en kan ik mijn vragen ook nog stellen aan de huismeester denk ik?

En wat betreft die wonderlamp, tja dat heb ik ook!!
 
Aan de mensen die nu al in Vojens zitten:

Ik ben van zondag de 20e juli tot dinsdag de 22e juli relatief in de buurt van Vojens. Zou ik wellicht langs kunnen komen om de boel alvast te bewonderen?

Wie kan even de deur van de basis voor me open doen ;-) ?

Indien iemand me wat zou kunnen laten zien zou ik dat erg waarderen.
 
Wellicht dat je even contact kunt opnemen met EPST, die kunnen je het e-mailadres van DanFly geven. Het komt regelmatig voor dat nieuwe kandidaten op bezoek komen. Die krijgen dan een keurige rondleiding van iemand van DanFly.

Succes en wie weet tot dan,

Groetjes 687
 
...Het lijkt wel alsof ik mijzelf deze vragen hoor stellen. Met exact de zelfde vraagstukken zat ik een jaartje geleden ook. Het grappige is, als je hier eenmaal zit lijkt dat allemaal een stuk minder belangrijk. Maar het is natuurlijk wel aan te raden alles strak geregeld te hebben voordat je vertrekt. Dat dan weer wel ;-)...

Hi PH687, bedankt voor de uitgebreide info!! Waarschijnlijk ga ik pas in december naar Vojens (mijn scriptie is nog lang niet af...) maar ik heb er al wel zin in!
Die TV zal ik niet missen denk ik. Ik neem in ieder geval mijn auto, fiets, laptop en zweefvliegspullen mee, dan ga ik me vast wel vermaken ;-)

Zijn er nog meer mensen die in december gaan?
 
Hi, nog ff een vraagje: weet iemand iets over de plannen van EPST om het FO-programma naar Slowakije te verhuizen??
 
Hoor dat verhaal de laatste tijd ook steeds meer.

De een zegt dat er plannen voor zijn om te gaan verhuizen en de ander zegt weer dat er ooit een plan was om naar Slowakijke te gaan maar dat dat nu weer van de baan is. Bel anders zelf even naar EPST. Of misschien kan meneer Verburg hier zelf een antwoord geven.

Als eentje het weet ;)
 
Last edited:
Ik heb voor de zekerheid even naar EPST gebeld en daar wisten ze me te vertellen dat Slowakije een plan was dat nu idd weer van de baan is. Ze kunnen niet met zekerheid zeggen wat er gaat gebeuren maar voorlopig blijven ze dus in Denemarken.
 
Ik ben aanstaande maandag in Vojens om even handjes te schudden en om te kijken hoe de studenten er bij zitten daar.

Ben benieuwd.
 
Hey guys, ook net gebeld door EPST of je as maandag (21 jul) in Maarssen wil komen?
't Duurde ook al zo lang om zekerheid te krijgen over een datum.. Ben benieuwd welk nieuws er is, hoop iig dat de opleiding in Denemarken wel door gaat in september, ander ben ik namelijk dakloos; heb uiteindelijk heel snel m'n huis weten te verkopen met een overdracht op 1 oktober!

On the bright side: goede gelegenheid elkaar even te ontmoeten!
 
Last edited:
Back
Top